'Durven, vernieuwen en veroveren, minder ambitie mogen we niet hebben'
De kogel is door de kerk: Renilde Craps (56) is de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Kempen. Craps, behorende tot de top van de innovatiespecialisten in Vlaanderen, geniet het vertrouwen van het personeel en de ondernemers.

'Dat zij zich heel haar professionele leven focust op durven, vernieuwen en veroveren, niet toevallig de sleutelwoorden van Voka, zegt heel veel over haar strategische visie voor Voka Kempen', zegt Ronny Van Broekhoven, voorzitter Voka-KvK Kempen en site manager van AGC Glass Europe.

'Strong believer of open innovation and the power of networking'. Met die treffende quote op linkedin toont Renilde Craps zich als vernieuwer en teamplayer. Renilde Craps is burgerlijk ingenieur. Na gewerkt te hebben als wetenschappelijk medewerker voor industriële projecten aan de KU-Leuven, slaat zij haar vleugels uit bij Vito en SCK.

Vervolgens maakt zij als directeur van Flanders Drive grote indruk door de ledenorganisatie op 13 jaar tijd te laten uitgroeien tot hét Vlaamse onderzoekscentrum voor de voertuigindustrie. Door haar aanpak van open innovatie heeft Flanders Drive een voortrekkersrol vervuld in het Vlaamse en internationale innovatielandschap.

Sinds 2015 is zij werkzaam als directeur diensten bij Voka-KvK Kempen, vervolgens wordt ze benoemd als gedelegeerd bestuurder Ad Interim. Maandag 18 april besliste de Raad van Bestuur van Voka Kempen om Craps definitief aan te stellen als gedelegeerd bestuurder.

Co-creatie
'Ik ben heel blij met deze nieuwe uitdaging in een wereld in volle transitie', zegt Renilde Craps. 'Ik ken Voka als een mooi bedrijf, gedragen door een getalenteerde ploeg. Het is een ledenorganisatie die sterke ondernemers, van KMO tot multinational, vertegenwoordigt, Ik kijk er ten zeerste naar uit om als gedelegeerd bestuurder samen met mijn team, het bestuurscomité, de raad van bestuur en de ondernemers verder te werken aan de profilering van de Kempen.

De voorbije weken heb ik tientallen bedrijven bezocht en geloof me, in plaats van de stille Kempen, zijn we de innovatieve, vernieuwende Kempen. Elke Kempense bedrijfsleider is op een of andere manier bezig met innovatie, of het nu in producten of processen is. Ook intern wil ik bezig zijn met vernieuwing. Zo zal het 'Forum Innovatie' van 5 oktober georganiseerd worden door een zelfsturend team.

En met onze leden wil ik luisteren, overleggen en co-creëren. Wat je naar mijn mening vooral wint met co-creatie is: betrokkenheid, draagvlak en snelheid. Alle partijen die van invloed zijn worden met co-creatie maximaal betrokken. Als je zo intensief meedenkt en meebeslist, is het plan feitelijk van jezelf geworden.

Dit vergroot de kans op een succesvolle en snelle uitrol. Ik zie de toekomst van Voka Kempen dan ook met volle vertrouwen tegemoet.'

Doordachte beslissingen
'Wij zijn zeer tevreden met deze aanstelling', aldus Ronny Van Broekhoven. 'Renilde heeft een grote leidinggevende ervaring en kan met veel share- en stakeholders omgaan. Renilde is naar ons aanvoelen een vrouw met het juiste profiel en een breed perspectief.

Ik kijk ernaar uit om samen met haar het ondernemerschap in de Kempen een boost te geven. Als voorzitter van de Raad van Bestuur zet ik samen met haar en de rest van onze bestuursleden de strategische krijtlijnen uit. Renilde heeft blijk gegeven van een goede omgang met mensen.

Zij is iemand die eerst luistert en doordachte beslissingen neemt. Zij heeft een groot inlevingsvermogen. Dat is belangrijk bij een ledenorganisatie als Voka Kempen. Voka Kempen is bovendien een bedrijf/ledenorganisatie in transformatie.

De nieuwe gedelegeerd bestuurder kent en luistert naar de behoeften van de Kempense ondernemers en deelt hun missie. De toekomst van Voka Kempen zal via durven, vernieuwen en veroveren verlopen'.