De atletiekpiste in Sportcentrum De Lichten werd in 2000 aangelegd. Na 15 jaar intensief gebruik door zowel de leden van AVZK tijdens trainingen en meetings als door scholen, sportkampen en andere verenigingen werd er slijtage vastgesteld aan de toplaag van de piste.

Doordat de slijtage zich beperkt tot de toplaag, was het mogelijk deze te herstellen zonder dat de onderlagen aangepast moeten worden. Als de renovatie nu niet ingepland zou worden, dan zou op termijn niet enkel de toplaag maar de volledige piste heraangelegd moeten worden.
Dit heeft vooral budgettaire gevolgen. De kosten van een renovatie zoals deze bedroegen 132.746,75 euro en zijn niet te vergelijken met die voor een volledige heraanleg van de piste.

Naast de toplaag werden ook verschillende disciplines gerenoveerd: aanloopstroken met afstootplanken, insteekbakken en de palen van de polsstok, steeplebak en -stand, ...

Voor de Atletiekvereniging Zuiderkempen, die 407 leden telt waarvan 240 jeugdleden, betekende dit dat er twee maanden niet meer op de piste getraind kon worden. De werken werden dan ook in samenspraak met de club in de zomervakantie ingepland om de overlast ervan maximaal te beperken.

Nu de werken beëindigd zijn, kan er opnieuw naar hartenlust gelopen, gesprongen en geworpen worden.
Per seizoen vertaalt dit zich in een kleine 700 trainingsuren op de piste door verschillende gebruikers.