Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Renovatie oud-gemeentehuis Mol

Dinsdag 10 januari start de renovatie van het oud-gemeentehuis op de Markt. Met deze hoognodige renovatie vrijwaren we dit beschermd monument voor de toekomst. Bovendien transformeren we het gebouw naar een hedendaags toeristisch belevingscentrum én een passende trouwlocatie.

'Na oplevering van het gerenoveerde gebouw krijgen we op de Markt opnieuw het vertrouwde beeld en de gekende uitstraling. Binnen en technisch wordt het gebouw – met uitzondering van de waardevolle interieuronderdelen – volledig gestript. Aan de buitenzijde vervangt het lokaal bestuur  de complete dakstructuur, vernieuwen we de muurbepleistering én komt er een subtiel glazen inkomsas.  In het voorjaar van 2024 moet alles klaar zijn en kunnen we de deuren van het gloednieuwe toeristisch belevingscentrum feestelijk openen. 

Tijdens de eerste maanden vinden de meeste werken hoofdzakelijk binnen plaats. Volgens de planning van de aannemer starten begin april de werken aan het dak en vervolgens de bepleistering. Eind maart wordt daarvoor het volledige gebouw in de steigers geplaatst. Op dat moment zijn binnen de afbraak- en ruwbouwwerken al afgerond en zijn de nieuwe technische leidingen geplaatst.

Parallel met de werken aan het dak en de muurbepleistering volgen achtereenvolgens de buitenschrijnwerken, het plaatsen van gyproc, het aanbrengen van chape en vloeren, de verdere afwerking van de technieken en de schilderwerken.

Op dat moment zitten we vermoedelijk eind 2023, waarna begin 2024 de verdere binneninrichting opstart. In deze fase krijgen het toeristisch belevingscentrum op het gelijkvloers en de ceremoniële ruimte op de zolderverdieping hun definitieve vorm. Alle timing geldt onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden en onvoorziene werfgebeurtenissen.

Waarom renovatie?

Het witte oud-gemeentehuis op de Markt - vlak voor de kerk - is één van de meest vertrouwde historische beelden van onze gemeente. Zoals het goedgekeurde beheersplan ons leerde, onderging dit gebouw uit 1805 doorheen de verschillende generaties meerdere renovaties en ingrijpende verbouwingen. Sinds de centralisatie van vele gemeentelijke administratieve diensten in ’t Getouw ongeveer dertig jaar geleden huisvest het oud-gemeentehuis onze dienst voor toerisme.

Inmiddels is het gebouw - een beschermd monument - technisch en bouwkundig dringend aan een grondige renovatie toe. Naast een warme verwelkoming verdienen onze toeristen en bezoekers een hedendaags en belevingsvol onthaal. Bovendien bleef het de droom van velen om – zoals vroeger – op deze locatie in het huwelijksbootje te stappen.

Uitdaging voor architecten

Het realiseren van deze drie doelstellingen vormde een hele uitdaging voor architectenbureau ARAT, gespecialiseerd in de renovatie van historische gebouwen. De ontwerpplannen van ARAT respecteren de vertrouwde witte voorgevel van het gebouw. Vrijwel de volledige benedenverdieping wordt gebruikt voor de inrichting van een hedendaags en modern toeristisch belevingscentrum dat uitgewerkt werd door Bailleul Ontwerpbureau.

Gezinnen kunnen er zelfs op ontdekkingstocht ‘in het kabinet van de burgemeester’, zodat het toeristisch infokantoor een trekpleister op zich wordt. Met respect voor de historische indeling en de prestigieuze trappenhal, creëert het architectenbureau een grote openheid tussen de verschillende ruimtes op het gelijkvloers.

Als bezoeker word je dankzij deze openheid uitgenodigd om alle ruimtes te ontdekken en te beleven. Alle kantoorruimtes voor de medewerkers van de dienst toerisme verhuizen naar de eerste verdieping. Op het gelijkvloers wordt eveneens publiek sanitair voorzien.

Glazen toegangsruimte voor energiebesparing

Om het toeristisch belevingscentrum op het gelijkvloers de beoogde maximale openheid te geven mét een openstaande voordeur, voorziet het architectenbureau aan de buitenzijde een kleine transparante glazen toegangsruimte. Deze ruimte met dubbele automatische deuren heeft amper impact op de visuele uitstraling van het gebouw, maar beperkt het energieverlies enorm. Met deze keuze vermijden we een energieverslindend warmtegordijn.

Unieke trouwlocatie op zolder

Waar komt dan de unieke trouwlocatie, als het volledig gelijkvloers onderdak biedt aan het toeristisch belevingscentrum en alle kantoren een plek krijgen op de eerste verdieping? De zolder! Door het vrijwel onzichtbaar optillen van de volledige dakstructuur met dertig centimeter ontstaan er hier unieke mogelijkheden. De zolderruimte vormt dankzij deze ingreep een multifunctionele ceremoniële ruimte.

Een lift achteraan het gebouw maakt deze ruimte ook toegankelijk voor mensen met een mobiele beperking. Door de installatie van de lift en de vereiste nieuwe zoldertrap – als doorsteek naar de historische trap die uitmondt in de inkomhal – ontstaat er aan de achterzijde een glazen dakuitsprong. Deze uitsprong biedt de aanwezigen een uniek zicht op de achterliggende – ’s avonds verlichte – kerktoren. Dankzij het optillen van de dakstructuur krijg je vanuit de zolderruimte een subtiel zicht op de Markt.

Achterzijde van het gebouw

Momenteel telt het huidige gebouw vijf ramen aan de achterzijde. Historisch is dit evenwel niet correct. Bij de oorspronkelijke bouw wilden de Franse machthebbers dat het nieuwe gemeentehuis letterlijk de rug toekeerde naar de kerk, een achtergevel zonder ramen dus.

Toen de Fransen vertrokken waren en de Nederlanders in onze kontreien de plak zwaaiden, kreeg het gebouw uiteindelijk wel ramen in de achtergevel. Bij deze renovatie combineren we beide werelden. Visueel zal de nieuwe achtergevel na de renovatie zoals oorspronkelijk opnieuw geen ramen bevatten.

In realiteit krijgt het gebouw wel ramen, voor de vereiste lichtinstroom naar binnen. De ramen zullen evenwel onzichtbaar gemaakt worden door middel van geperforeerde lichtdoorlatende witte gevelplaten. Naast de ‘geblindeerde’ ramen omvat de achtergevel een toegangsdeur en een glazen dakuitsprong voor de ceremoniële zolderruimte.  

Deel dit artikel