U bent hier

Renovatie oud-gemeentehuis Mol : 'Toerismeruimte en trouwlocatie'

Mol
27.09.2021 - 18.19u
Door: Herman Gezelle

'Het iconisch beeld van het witte oud-gemeentehuis op de Markt Mol respecteren en toch mogelijkheden creëren voor een hedendaags toeristisch belevingscentrum én een passende trouwlocatie.

Met deze uitdaging ging architectenbureau ARAT uit Herentals aan de slag voor de hoognodige renovatie van het oud-gemeentehuis. De fraaie ontwerpplannen die maandagavond 27 september werden voorgesteld, mogen meer dan gezien worden.

Het witte oud-gemeentehuis op de Markt - vlak voor de kerk - is één van de meest vertrouwde historische beelden van onze gemeente.

Zoals het goedgekeurde beheersplan ons leerde, onderging dit gebouw uit 1805 doorheen de verschillende generaties meerdere renovaties en ingrijpende verbouwingen. Sinds de centralisatie van vele gemeentelijke administratieve diensten in 't Getouw ongeveer dertig jaar geleden huisvest het oud-gemeentehuis onze dienst voor toerisme.

Inmiddels is het gebouw - een beschermd monument - technisch en bouwkundig dringend aan een grondige renovatie toe.

Naast een warme verwelkoming verdienen onze toeristen en bezoekers een hedendaags en belevingsvol onthaal. Bovendien bleef het de droom van velen om – zoals vroeger – op deze locatie in het huwelijksbootje te stappen.

Uitdaging voor architecten

Het realiseren van deze drie doelstellingen vormde een hele uitdaging voor architectenbureau ARAT, gespecialiseerd in de renovatie van historische gebouwen.

Tijdens talrijke gesprekken – onder andere met Erfgoed Vlaanderen – stelden ze hun geselecteerd wedstrijdontwerp verder op punt. Momenteel ligt er een uitgewerkt voorontwerp op tafel dat publiek werd gepresenteerd op maandagavond 27 september in Zaal 't Getouw.

Vertrouwde witte voorgevel

De ontwerpplannen van ARAT respecteren de vertrouwde witte voorgevel van het gebouw. Vrijwel de volledige benedenverdieping wordt gebruikt voor de inrichting van een hedendaags en modern toeristisch belevingscentrum dat uitgewerkt wordt door Bailleul Ontwerpbureau.

Gezinnen kunnen er zelfs op ontdekkingstocht 'in het kabinet van de burgemeester', zodat het toeristisch infokantoor een trekpleister op zich wordt. Met respect voor de historische indeling en de prestigieuze trappenhal, creëert het architectenbureau een grote openheid tussen de verschillende ruimtes op het gelijkvloers.

Als bezoeker word je dankzij deze openheid uitgenodigd om alle ruimtes te ontdekken en te beleven. Alle kantoorruimtes voor de medewerkers van de dienst toerisme verhuizen naar de eerste verdieping. Op het gelijkvloers wordt eveneens publiek sanitair voorzien.

Glazen toegangsruimte voor energiebesparing

Om het toeristisch belevingscentrum op het gelijkvloers de beoogde maximale openheid te geven mét een openstaande voordeur, voorziet het architectenbureau aan de buitenzijde een kleine transparante glazen toegangsruimte.

Deze ruimte met dubbele automatische deuren heeft amper impact op de visuele uitstraling van het gebouw, maar beperkt enorm het energieverlies. Met deze keuze vermijden we een energieverslindend warmtegordijn.

Unieke trouwlocatie op zolder

Waar komt dan de unieke trouwlocatie, als het volledig gelijkvloers onderdak biedt aan het toeristisch belevingscentrum en alle kantoren een plek krijgen op de eerste verdieping? De zolder.

Door het vrijwel onzichtbaar optillen van de volledige dakstructuur met dertig centimeter ontstaan er hier unieke mogelijkheden. De zolderruimte vormt dankzij deze ingreep een multifunctionele ceremoniële ruimte voor maximum 50 personen.

Een lift achteraan in het gebouw maakt deze ruimte ook toegankelijk voor mensen met een mobiele beperking. Door de installatie van de lift en de vereiste nieuwe zoldertrap – als doorsteek naar de historische trap die uitmondt in de inkomhal – ontstaat er aan de achterzijde een glazen dakuitsprong.

Deze uitsprong biedt de aanwezigen een uniek zicht op de achterliggende – 's avonds verlichte – kerktoren. Dankzij het optillen van de dakstructuur krijg je vanuit de zolderruimte een subtiel zicht op de Markt.

Achterzijde van het gebouw

Momenteel telt het huidige gebouw vijf ramen aan de achterzijde. Historisch is dit evenwel niet correct. Bij de oorspronkelijke bouw wilden de Franse machthebbers dat het nieuwe gemeentehuis letterlijk de rug toekeerde naar de kerk, een achtergevel zonder ramen dus.

Toen de Fransen vertrokken waren en de Nederlanders in onze kontreien de plak zwaaiden, kreeg het gebouw uiteindelijk wel ramen in de achtergevel. Bij deze renovatie combineren we beide werelden.

Visueel zal de nieuwe achtergevel na de renovatie zoals oorspronkelijk opnieuw geen ramen bevatten. In realiteit krijgt het gebouw wel ramen, voor de vereiste lichtinstroom naar binnen.

De ramen zullen evenwel onzichtbaar gemaakt worden door middel van geperforeerde lichtdoorlatende witte gevelplaten.

Naast de 'geblindeerde' ramen omvat de achtergevel uiteraard een stijlvolle toegangsdeur voor rolstoelgebruikers én de glazen dakuitsprong voor de ceremoniële zolderruimte.

Volgende stappen

Na de publieke presentatie van dit voorontwerp gaat het architectenbureau verder aan de slag om de plannen te verfijnen. Ook de inrichting van het toeristische belevingscentrum moet nog verder vorm krijgen.

Wanneer de plannen technisch op punt staan, omvatten de volgende stappen het aanvragen van een omgevingsvergunning en het aanstellen van een aannemer. Als dit verloopt zoals gepland, kunnen de werken na het bouwverlof van 2022 starten.

Eind 2023 moet de renovatie volledig voltooid zijn.

Tijdens de werken verhuist onze dienst toerisme tijdelijk naar de voorzijde van site De Zwaan op de Markt. Het project omvat een investering van 1,5 miljoen euro, deels gefinancierd met subsidies vanuit Erfgoed Vlaanderen.'




Meer nieuws

Parlement geeft na een marathondebat het vertrouwen aan de regering

Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 14.10.2021 - 21.54u

'Bibliotheek Neteland verwent'

Grobbendonk | Herentals | Herenthout | Neteland | Olen | Vorselaar 14.10.2021 - 11.48u

Serene herdenking voor Korea-soldaat Jan Delen Herentals

Serene herdenking voor Korea-soldaat Jan Delen Herentals
Herentals | Internationaal | Nationaal 14.10.2021 - 10.32u

Kempense Quinten Hermans demonstreert in Amerikaanse slijkstrijd

Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 13.10.2021 - 22.33u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto