De restauratie van het bijgebouw van de pastorie in Noorderwijk verloopt goed, maar kent nu enige vertraging.

Na het verwijderen van de vloer tussen gelijkvloers en de zolder blijkt dat de dakspanten niet voldoen aan de huidige stabiliteitsnormen. De structuur van het dak en de bebording zelf zijn in redelijk goede staat en prachtig authentiek.

'Oorspronkelijk zou de vloer tussen gelijkvloers en zolder in de schuur vervangen worden door een passerelle en een technisch lokaal. In een nieuwe aanbesteding werd deze vloer verwijderd, waardoor het dakgebinte zichtbaar is van de grond. Dat gebeurde in overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Om aan de huidige stabiliteitsnormen te voldoen, plaatst de aannemer een nieuw dak boven de bestaande structuur. De aannemer moet hierbij de tipgevels restaureren en ophogen. Zo kunnen we de historische structuur van het dak behouden, de stabiliteit herstellen en voor de nodige isolatie zorgen.

Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft hier ondertussen toelating voor gegeven. Als alles volgens planning verloopt, start de renovatie opnieuw begin 2022.'  Foto rr/N.