Duurzame technieken uitgetest in een echte woonsituatie

De verbouwing van het bekende Huis Van Bockstal op de Markt in Vorselaar is klaar. Samen met Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, heeft sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen de voormalige dokterswoning gerenoveerd tot zes zeer energiezuinige huurappartementen.

De bewoners testen diverse duurzame technieken voor verwarming en sanitair uit. Het project werd gerealiseerd met steun van Europa, de Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen.

De renovatiewerken startten in het voorjaar van 2018 als onderdeel van het Interreg Vlaanderen-Nederland-project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB). In dit project gingen 9 Nederlandse en Vlaamse organisaties, waaronder Kamp C en Zonnige Kempen aan de slag met innovatieve technieken om woningen te verduurzamen.

6 sociale wooneenheden

Het pand op de Markt in Vorselaar bepaalt al vele jaren mee het dorpsgezicht. De fraaie buitenzijde is nauwelijks gewijzigd, uitgezonderd een grote trap in cortenstaal aan de achterzijde van het gebouw.

De voormalige dokterswoning is met zorg gerenoveerd tot zes sociale wooneenheden. De binnenkant kreeg een grondige make-over met duurzame materialen en technieken. Verschillende aannemers en andere partners werkten daarvoor samen in co-creatie.

In de verschillende appartementen zijn diverse innovatie technieken voor verwarming en sanitair toegepast. Zo zijn onder andere een zonneboiler, een brandstofcel, een lucht/water-warmtepomp in combinatie met hybride zonnepanelen en een alles-in-één lucht/water- warmtepomp met een ventilatiesysteem D voorzien.

In één appartement is een dubbele elektrische installatie geplaatst voor zowel een AC-net (wisselstroom) als een DC-net (gelijkstroom).

Testen en kennisdelen

De bedoeling hiervan is om al die nieuwe technieken te testen in een reële woonomgeving. Thomas More zal daarvoor het energieverbruik monitoren. Die kennis wordt gedeeld met de ENLEB-partners en met andere spelers in de bouwsector.

Op 20 april organiseren Kamp C en Zonnige Kempen voor hen 2 gratis webinars over de renovatie van het huis Van Bockstal. Schrijf je in voor het webinar ‘Co-creatie in een renovatieproces’ of ‘Renovatieproces Huis Van Bockstal door Zonnige Kempen’.

“Maar ook bezoekers en toevallige passanten kunnen de diverse ingrepen beter leren kennen,” vertelt gedeputeerde voor Wonen en Europese Samenwerking Kathleen Helsen.

“Onderaan de woning is een inforuimte ingericht die voor iedereen toegankelijk is. Je leert er meer over de woning zelf, de renovatiewerken, de technieken en het project ENLEB. Je kan er ook de resultaten van de gemonitorde technieken volgen op een scherm.”

Co-creatie

Het ENLEB-project zet in op co-creatie. Daarbij zijn niet alleen professionele organisaties en ondernemers betrokken, ook bewoners en toekomstige bewoners.

“In de wijk Vinkenhof in Berlaar zijn we voor een aantal renovaties in een nauwe dialoog gegaan met de huurders. Dat leverde nieuwe inzichten op waar je niet bij stilstaat als je de dingen enkel van de technische kant bekijkt,” verklaart Anneleen Eelen van Zonnige Kempen.

“Op basis van die ervaringen ontwikkelde de Technische Universiteit Eindhoven een gebruiksvriendelijke tool die aan de hand van een vragenlijst praktische adviezen geeft over kleine en grotere ingrepen, van LED-verlichting tot zonnepalen en nog zoveel meer.”

Deze Samen Duurzamer Wonen-tool zal straks online voor iedereen gratis beschikbaar zijn.

Project ENLEB is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu

Meer info:

Interreg Vlaanderen-Nederland: www.grensregio.eu

ENLEB: https://www.kampc.be/duurzaam/projecten/enleb/startpagina

Foto: Kamp C