Na het verlies in Heerenveen op vrijdagavond hoopte Replay HYC zondagavond zeker te winnen tegen Eindhoven. Het werd echter 2-8.   Het was gewoonweg een rampweekend voor HYC. Vrijdag kregen de Herentalsenaren een 10-2 rammeling in Heerenveen. Zondagavond graaide Eindhoven zijn eerste punten van het  seizoen mee uit de Kempen. In een match die er geen was door toedoen van de referee, verloor HYC met 2-8.


Scheidsrechter Jeffrey de Ridder heeft de Herentalse tent in het verleden nog al op stelten gezet maar zondag scheelde het niet veel of het hele ding donderde in elkaar. Een rood witte speler die durfde te niezen liep grote kans om in de strafbank te verzeilen. Toegegeven: bij vele van de NEGEN straffen tegen Herentals was er wel iets aan de hand maar de feiten wogen meestal zo licht dat een normaal fluitende ref ze zou negeren. Wanneer soortgelijke akkefietjes gepleegd door de tegenstrever dan onbestraft blijven, gaat de frustratie regeren….


Alle schuld op de ref laden gaat ook  niet op. Defensief rammelde het bij HYC als een versleten Norta-fiets - prima fietsenbouwers trouwens daar in Olen -. Dat bleek al vroeg in de eerste periode toen verdedigend geklungel door de Kemphanen werd afgestraft. Jeroen van den Broek (0-1) en Julian van Lijden (0-2) pompten de puck in het Herentalse doel. De twee eerste straftijden doorstonden  de roodwitten gelukkig nog ongeschonden.


‘Dan smijten we er twee tegelijk af’ bleek het leidmotief van ref den Ridder na de pauze. Want met een paar mannetjes meer op het ijs  dan de tegenstander wordt scoren natuurlijk een pak simpeler. Dat deden de Nederlanders dan ook met groot gemak. Nick De Jong, Reinier Staats twee keer en Danny Stempher brachten het doelpuntensaldo op 0-6  terwijl HYC qua straftijden ruim op kop ging: 28-0. Pas in de derde periode kon Eindhoven hier zijn eerste 2 minuutjes tegenover plaatsen. Van overwicht gesproken.


Het pleit voor de mannen van coach Vincent dat ze ook in derde periode bleven strijden. Letterlijk in het geval van Timo Dewin die aan Don Nichols een kwaaie klant had in zijn bokspartijtje. De twee rekels mochten met een game misconduct beschikken. Tyler Melancon van zijn kant tilde met twee goals de stand naar 2-6 maar ook de ingevallen Kevin Van Looveren moest de puck  twee keer uit zijn kooi halen na treffers van Marc Donders (2-7) en Andy Contois (2-8). Eindhoven veegt daarmee de nul van de tabellen en zit meteen HYC op de hielen.

Om niet helemaal in het sukkelstraatje te geraken moet HYC dringend op zoek naar een oplossing voor het  krakkemikkig verdedigen. Met Evan Renwick voor lange tijd in de ziekenboeg is dat een ‘major problem’ voor Paul Vincent. Of tovert iemand een wit konijn te voorschijn? JvdB / HYC /   Foto's Kurt Tops / NNieuws.