U bent hier

Residentie Lino vult stadsdeel naast gasketelsite met 40 flats

Herentals
29.01.2020 - 15.18u
Door: Lex Verellen

Projectontwikkelaar S&P Build heeft zijn plannen klaar voor een nieuw stadsontwikkelingsproject bij de vroegere gasketelsite in de Boerenkrijglaan in Herentals. Het gaat om drie woonblokken met in totaal veertig appartementen.

S&P Build uit Wilrijk heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van een nieuw wooncomplex op de vroegere stadsgronden in de Boerenkrijglaan.

Het stadsontwikkelingsproject omvat veertig appartementen verdeeld over drie verschillende woonblokken, inclusief een polyvalente ruimte en één eengezins-woning.

De plannen hebben betrekking op de gronden achter het ontmoetingshuis De Dorpel, in de schaduw van de hoge woontorens van Kleerroos.

De aanvraag komt niet uit de lucht gevallen, want de stad Herentals verkocht haar perceel van 4.400 vierkante meter eind 2018 via een openbare verkoop aan de vastgoedfirma.

De stadsgronden bevatten ook nog de vroegere stadsmagazijnen en de markante droogtoren van de brandweer. Bovendien grenst het terrein aan de vroegere gasketelsite van energiebedrijf Eandis.

Dat liet enkele jaren geleden de oude gasketels grotendeels afbreken en het historisch vervuilde terrein volledig saneren. Eandis deed het terrein nadien van de hand.

Masterplan

Niet dat de nieuwe eigenaars daarna met de strategisch geleden gronden tegen de het historische centrum van Herentals volledig hun eigen zin konden doen. Samen met een projectontwikkelaar lieten stad en Eandis voor het volledige gebied door een studiebureau een masterplan opmaken.

"Daarmee wilden we de contouren voor een kwalitatief stadsvernieuwingsproject uittekenen, zonder rekening te houden met de grenzen tussen de verschillende eigendommen", licht burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) het idee toe.

"Zo konden de betrokken eigenaars elk hun eigen gronden verkopen met een goedgekeurd project erop. Dat vonden we veel belangrijker dan het blanco op de markt te gooien.

Voor het hele gebied schreef het masterplan een project met een zeventigtal wooneenheden in verschillende bouwvormen uit."

Ondergrondse parking

Het luik op de vroegere stadsgrond – waarrond nog tot 21 februari het openbaar onderzoek voorligt – houdt daarvan dus het leeuwendeel in.

In de plannen houdt het bureau Mertens Architecten rekening met de verschillende bouwhoogtes in de omgeving: van de twee bouwlagen in de Boerenkrijglaan gaat het naar de vijf en zelfs dertien etages van de torens in Kleerroos aan de achterkant van het terrein.

Daarom krijgen de woonblokken achter het inloopcentrum van De Dorpel vier en vijf bouwlagen, om een geleidelijke overgang te vormen.

In het derde volume dat dichter tegen Kleerroos komt te liggen, krijgen de polyvalente ruimte en de eengezinswoning onderdak. Het geheel heeft een ondergrondse parkeergarage voor veertig auto's en 43 fietsen.

Voor de bouw van deze 'residentie Lino' moeten de oude magazijnen en droogtoren van de brandweer gesloopt worden.

Ook verdwijnen er elf bomen, maar als compensatie plant S&P Building er negentien nieuwe aan. De ruimte tussen de drie woonblokken wordt met groen aangeplant, waarin wandel- en fietspaden worden uitgetekend.

Foto's : Mark Jaspers/Nnieuws.

Bron GVA - 29/01/20 - Hans Otten - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish

imageMeer nieuws

Kunnen we met het lithium in de Vlaamse bodem batterijen voor elektrische auto's maken?

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 03.12.2021 - 02.14u reading time1min

Vlaanderen Vakantieland 2022 presenteert logiesboek en website met belevingsvolle dichtbijvakanties

Vlaanderen Vakantieland 2022 presenteert logiesboek en website met belevingsvolle dichtbijvakanties
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 02.12.2021 - 09.39u

Let op voor valse vaccinatie-uitnodigingen. Vul géén bankgegevens online in

Kempen regio | Mol | Neteland 02.12.2021 - 01.47u

Voka Réveillon krijgt nieuwe datum : maart 2022

Voka Réveillon krijgt nieuwe datum : maart 2022
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 01.12.2021 - 22.09u

"Verkouden" Wout van Aert en Lotte Kopecky winnen ook in 2021 de Kristallen Fiets

Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 01.12.2021 - 21.57u

OHL keert scheve situatie om in Westerlo na goals in minuut 89 en 93 : 2-3

OHL keert scheve situatie om in Westerlo na goals in minuut 89 en 93 : 2-3
Kempen regio | Nationaal | Westerlo 01.12.2021 - 20.44u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto