100 mensen bedenken samen acties voor een betere toekomst van ervaren medewerkers op de arbeidsmarkt.  Eind vorige maand organiseerde RESOC Kempen samen met de vakbonden, werkgeversorganisaties, VDAB en Thomas More het brainstormevent (G)Oud brengt op!
Een unieke mix van werkzoekenden, werkgevers, werknemers, Kempense politici, studenten en intermediairen van diverse leeftijden bogen zich over mogelijke oplossingen voor de hoge
werkloosheid van vijftigplussers op de Kempense arbeidsmarkt1.
.
Michel Meeus, voorzitter RESOC Kempen, licht toe: "Voor deze top hebben we mensen uitgenodigd met een sterk engagement om op een positieve en vernieuwende manier van gedachten te wisselen en kiemen van verandering te leggen. Het was een dag waarop zaadjes geplant werden waar toekomstige nieuwe initiatieven uit kunnen groeien die echt een verandering tot stand kunnen brengen in de manier waarop we naar die 50+ werkloosheid kijken.

Want vaak wordt teveel stilgestaan bij wat er niet goed is, bij clichés en wordt er met de vinger naar elkaar gewezen. Soms terecht, we willen de moeilijkheden die zich vaak voordoen niet ontkennen, maar bij dit project richten we ons vooral op successen en willen we verder bouwen op wat wél werkt.

Zo werd er gestart met het vertellen van succesverhalen: wat heeft in het verleden gewerkt en welke succesfactoren kunnen we hieruit destilleren? Op basis daarvan werd verder gedroomd over hoe de ideale situatie in 2020 er zou kunnen uitzien en welke concrete acties we hiervoor dan kunnen ondernemen in de regio.

Dit alles leverde nieuwe inzichten, een warme sfeer en mooie ideeën op. Kan er bijvoorbeeld een nieuw statuut komen voor oudere medewerkers, met meer flexibiliteit, waardoor zij langer of opnieuw aan de slag kunnen?

Met een experimenteerkrediet zouden 50-plussers dan weer de ruimte kunnen krijgen om te proeven van andere jobmogelijkheden, zodat zij hun eigen loopbaan nog meer in handen kunnen nemen. Of misschien kunnen we in de Kempen starten met een uitzendkantoor voor en door 50-plussers?

Een rode draad door alle ideeën was het belang van het waarderen van talenten, werkgoesting en werkbaarheid.

Enkele reacties van deelnemers: "De wisselwerking tussen ervaren medewerkers en studenten maakte het extra interessant" "Het was aangenaam mijn stem als werkzoekende ook te kunnen laten
horen" "Dit soort vernieuwende initiatieven zouden in elke regio in Vlaanderen
moeten plaatsvinden".


De ideeën zijn er, maar dat is niet het eindpunt. De RESOC partners gaan met deze ideeën aan de slag en werken ze verder uit in concrete acties, proefprojecten en beleidsvoorstellen, in samenwerking met studenten van Thomas More.