De Cornet Beer & Food Pairing Award 2022 gaat dit jaar naar Restaurant Tinèlle van Ken Verschueren. Hij kookt de pannen van het dak in het somptueuze Mechelse restaurant Tinèlle.

Verfijnde en uit gepuurde Frans-Belgische keuken is er het handelsmerk, samen met de jonge talentvolle sommelier Maya Janssens wordt er volop op bier ingezet. De award werd, op de 21e editie van het Bierpassieweekend, door Peer Swinkel, CEO van Royal Swinkels Family Brewers, uitgereikt.

Onze Belgische bier- en eetcultuur verdient erkenning

Bier neemt de laatste jaren een bijzondere plaats in de gastronomie in. Niet alleen wagen steeds meer hedendaagse chefs zich aan het gebruik van bier in hun eigentijdse en creatieve keuken, bier wordt ook steeds vaker bij gerechten – als alternatief voor wijn – geserveerd.

Jaarlijks reikt Bierpassie Magazine de Cornet Beer & Food Pairing Award uit aan een brasserie of restaurant, dat Beer & Food Pairing echt ter harte neemt. De award wordt mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Brouwerij De Hoorn die haar zwaar blond bier Cornet hiermee in de spotlight plaatst. De jury quoteert op basis van verschillende criteria zoals: bierkaart, motivatie van de pairing, schenktechniek, glaswerk, presentatie en het kader.

Peter Buelens, PR & Communication Manager: "Genieten van een lekker bier in combinatie met een (h)eerlijk gerecht hoort bij onze gastronomische Belgische biercultuur.

Met de ondersteuning van de Cornet Beer & Food Pairing Award van Bierpassie Magazine wil Brouwerij De Hoorn het gebruik van bier in de gastronomie nog meer promoten. Onze rijke Belgische biercultuur verdient meer dan ooit die aandacht en dat willen we stimuleren."

Ken Verschueren is niet aan zijn proefstuk toe

Na zijn opleiding aan de gerenommeerde hotelschool Ter Duinen in Koksijde ging Ken Verschueren in zijn thuisstad Mechelen in het culinaire instituut Folliez aan de slag, dat tien jaar lang met een Michelinster mocht pronken.

Hij schopte het vervolgens tot souschef van Oud Sluis, de legendarische driesterrenzaak van Sergio Herman in Oud Sluis. Op kerstdag 2017 hield Verschueren het voor bekeken in De Tuinkamer in Beersel waar hij op eigen houtje een ster in de wacht had gesleept en die zes jaar lang wist te behouden. Samen met zijn echtgenote Jenny Callens opende hij in september 2019 restaurant Tinèlle.

In het noorden van de Mechelse binnenstad, op een boogscheut van oorlogsmuseum Kazerne Dossin, bevindt zich Het Predikheren, een 17de-eeuws klooster en militair hospitaal.

Na jaren van verval werd het imposante gebouwencomplex grondig gerenoveerd en kreeg het een nieuwe bestemming als cultuurcentrum, met onder andere het gastronomisch restaurant Tinèlle. Gault&Millau noemt het het beste restaurant van Mechelen en Michelin bekroonde het eerder dit jaar met een ster.

Lovende woorden uit het juryverslag

Wim Swinnen, culinair journalist en biergastronomie-expert: "Ken Verschueren is een smaaktovenaar pur sang. Zijn immense vakmanschap, welhaast bovenmenselijke gedrevenheid, onvoorwaardelijke keuze voor topproducten en verschroeiende passie voor bier leiden tot een onvergetelijke gastronomische belevenis.

Het begint al bij de amuses: zandwortel, met duindoornbes en Griekse yoghurt, en beignet van pastinaak met geitenkaas zijn allebei smaakbommetjes, waarbij Mind Haze IPA van Firestone Walker uitstekend verfrissing biedt. Carpaccio van coquilles met bloemkool en pata negra, afgewerkt met jus van dille, zure room en yoghurt, zorgt andermaal voor een hemelse explosie in onze mond.

De pairing met Funky Brett van Lefebvre is adembenemend. Cannelloni van Noordzeekrab met roze pompelmoes, lavas, zoetzure venkel en jus van krab is een festijn van overheerlijke smaken en wordt bespoeld met de uitzonderlijke Oude Geuze Vandervelden 137 Years van Oud Beersel. Duif van Racan, bereid met spitskool, guanciale (Italiaans wangspek), knolselder en konfijt van de boutjes, is kookkunst van de hoogste orde.

Met Slutte IPA van een groep hobbybrouwers uit Jette komt het tot een droomhuwelijk. Verschueren rondt in schoonheid af met gavottes (flinterdunne, buisvormige krokante koekjes), die zijn gevuld met ganache van chocolade, bereid met Gouden Carolus Single Malt, en vergezeld van blauwe bessen en slagroom.

De match met VanderGhinste Roodbruin is nauwelijks voor verbetering vatbaar. Een waardige afsluiter van een gedenkwaardig diner."

"Swinkels Family Brewers België"

Dit is de handelsnaam voor Palm NV en bestaat uit de Brouwerijen Palm & De Hoorn in Steenhuffel en Brouwerij Rodenbach in Roeselare.

Brouwerij Palm is gespecialiseerd in het brouwen van bieren van hoge- en lage gisting. Brouwerij Rodenbach is wereldwijd bekend voor haar "Vlaams Rood Bruin" bier van gemengde gisting dat gedurende twee jaar rijpt op één van de 294 eiken foeders. Vanaf mei 2016 maakt "Palm NV" deel uit van "Royal Swinkels Family Brewers".

Royal Swinkels Family Brewers Holding N.V. is de holdingmaatschappij van de Swinkels Family Brewers groep, een 100% onafhankelijk familiebedrijf. Al zeven generaties lang leidt de familie Swinkels een groep van ondernemingen die inmiddels beschikt over verschillende brouwerijlocaties: brouwerij Bavaria in Lieshout (Nederland), brouwerij De Molen in Bodegraven (Nederland), brouwerij Palm en De Hoorn in Steenhuffel (België), brouwerij Rodenbach in Roeselare (België) en brouwerij Habesha in Debre Birhan (Ethiopië). Daarnaast werkt de familie nauw samen met bierbrouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot (Nederland).

Gezamenlijk waren deze brouwerijen in 2021 goed voor de productie van 7,2 miljoen hectoliter bier en 0,6 miljoen hectoliter frisdrank. Met Holland Malt beschikt de groep over twee mouterijen in Lieshout en Eemshaven (Nederland), welke samen in 2021 goed waren voor de productie van 400.000 ton mout.

Daarnaast produceert CereX jaarlijks zo'n 3.000 ton moutextracten en compounds. Bier&cO, distributeur van speciaalbier, voegt een groot portfolio aan ambachtelijk gebrouwen speciaalbieren toe aan het assortiment.

Wereldwijd werken ca. 1.800 medewerkers binnen Royal Swinkels Family Brewers aan het doel om voortdurend slimmer en duurzamer te ondernemen. Daarbij voegt het familiebedrijf blijvende waarde toe; voor de consument, medewerkers, relaties, aandeelhouders en de wereld om haar heen.

In 2021 voegde het bedrijf de in Haarlem (Nederland) gelegen brouwerij Uiltje Brewing Company toe aan haar familie van brouwerijen. In 2019 ontving Swinkels Family Brewers het Predicaat Koninklijk. Sindsdien noemt het bedrijf zich met trots Royal Swinkels Family Brewers. Voor meer informatie: www.swinkelsfamilybrewers.com

Op de foto boven : vlnr.  Peer Swinkels (CEO Royal Swinkels Family Brewers), Maya Janssens (Tinèlle), Ken Verschueren (Tinèlle), Ben Vinken (Uitgever Bierpassie Magazine). © Willy Ysewijn  - bron Swinkels Family Brewers.