Met een telescoopkraan nam aannemer Adriaens vanmorgen de wieken van de Beddermolen in Tongerlo. De wieken, die telkens per 2 hangen aan een metalen roede van 25 m lang, werden nadien vervoerd naar het magazijn van de molenbouwer in Weert (NL).

De Beddermolen zal gedurende een jaar volledig gerestaureerd worden. Ook het binnenwerk wordt weer geïnstalleerd, waardoor de molen opnieuw zal kunnen malen. Op die manier zal hij een belangrijke bijdrage leveren aan de bruisende toekomst voor het molendomein.

Kempens erfgoed ten top

De geschiedenis van de Beddermolen gaat terug tot 1683, toen een houten windmolen gebouwd werd door de abdij van Tongerlo. In de schaduw van de molen werden in de 18de eeuw een molenhuis met stal, schuur en bakhuis gebouwd. Zo'n pittoresk erf met gebouwen en molen is vandaag een zeldzaamheid geworden. Daarom heeft Vlaanderen de Beddermolensite erkend als een waardevol stukje erfgoed in het Merodegebied.

Monument met geschiedenis

De houten windmolen heeft al een woelige geschiedenis doorstaan. Na enkele branden door de eeuwen heen, werd hij in 1967 getroffen door een blikseminslag waarna hij opnieuw quasi volledig afbrandde. In 1980 werd de molen heropgebouwd, maar zonder het binnenwerk. De Beddermolen staat daardoor al decennia lang stil zonder nog graan te kunnen malen. Bij de aankoop in 2011 wilden Kempens Landschap en de gemeente Westerlo daar verandering in brengen en de molen in haar oude glorie herstellen.

Terug naar een maalvaardige molen

Architect Patrick Vanroy stelde een dossier op waarbij ook de heropbouw van het binnenwerk werd voorzien. Molenbouwer Adriaens uit Weert (NL) is aangesteld als uitvoerder. Doordat de windmolen is beschermd als monument, krijgt de gemeente Westerlo voor deze werken een premie van ongeveer 80%.

Van het totale kostenplaatje van 645.914 euro moet de gemeente dus nog 86.295 euro betalen.

De afgelopen weken begon de aannemer al met de eerste werkzaamheden. Hij plaatste een stelling rond de windmolen en demonteerde de trap, de beplanking aan de zijkanten en vele andere onderdelen om ze veilig naar zijn atelier te brengen voor herstelling.

Omdat de molen straks uiteraard wind nodig heeft om te kunnen draaien, zijn tijdens de afgelopen dagen ook de bomen rondom de windmolen gekapt. Die bomen waren sinds de laatste brand flink opgeschoten door een gebrek aan beheer, maar horen zeker niet thuis zo dicht bij een molen. Na de restauratie zullen Kempens Landschap en de gemeente Westerlo het originele uitzicht van de molentalud, bestaande uit heide met grassen en struiken, herstellen.

Vanochtend vroeg zette aannemer Adriaens zijn vrachtwagen en telescopische kraan klaar voor de afname van de wieken. Ze werden per tegenoverstaand paar gedemonteerd, aangezien de roede die deze 2 wieken met elkaar verbindt 1 lange metalen koker is. Twee maal vloog er dus een roede van zo'n 25 meter lang door de lucht. Een indrukwekkend zicht.

Mooie toekomst

Tijdens de wintermaanden zal de molenbouwer vooral in zijn atelier bezig zijn met de opbouw van het verdwenen binnenwerk. Vanaf het voorjaar zal de molenkast hersteld worden en zal het binnenwerk ter plaatse gemonteerd worden.

Bedoeling is om de molen tegen het einde van de zomer volledig klaar te hebben. Hij zal opnieuw draaien en malen en een echte blikvanger worden in het landschap. Jong en oud kan hem dan komen bezoeken, dankzij het team van vrijwillige molenaars dat de molen zal openstellen. Op die manier wordt het molendomein rond de Beddermolen de ideale plek om te vertoeven op een mooie dag en een perfecte uitvalsbasis om op ontdekking te gaan in het Merodegebied. 

Foto : Afname van de wieken / vzw Kempens Landschap.