U bent hier

Restauratie Keeses windmolen van start

Kasterlee
15.03.2019 - 20.28u
Door: Herman Gezelle

De restauratie van de Keeses Molen in Kasterlee is gestart. Het molenbedrijf de Jongh uit het Nederlandse Veldhoven (Eindhoven) ontving vrijdag de symbolische sleutel van de molen uit handen van burgemeester Kennes.  In het voorjaar van 2020 zou de molen opnieuw in vol ornaat moeten draaien.

'De bekende windmolen die in 1943 beschermd werd als monument, draait al 5 jaar niet meer', zegt burgemeester Ward Kennes.  'De molenkast werd toen van het onderstel gehaald en staat sindsdien te wachten op een uitvoerige opknapbeurt. Begin mei beginnen de Nederlandse molenspecialisten hiermee.

De Vlaamse regering heeft vorig jaar een restauratiepremie van €380.000 toegekend. Het lokaal bestuur van Kasterlee draagt de resterende €54.000 bij.'

Jef Van den Putte (59) uit Kasterlee heeft zich samen met Rob Otten intussen  klaargestoomd als molenaar voor Keeses Molen. 'In januari ga ik met pensioen en dan heb ik wat meer tijd om me met molen bezig te houden. Ik zie de molen van thuis staan', vertelt Jef fier. ''k Ben ervan overtuigd dat de molen meer wind gaat vangen omdat die een meter hoger komt te staan.'

Volgend jaar in mei zou de restauratieklus moeten rond zijn en gaan de molenwieken sterker dan ooit tevoren draaien.  (foto wk)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto