Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Restauratiewerken 15 Kapellekens Mol starten in week van 8 april

In de week van 8 april starten de restauratiewerken van de 15 Kapellekens Mol. Bedoeling is om dit historische erfgoed in stand te houden en ook in de toekomst goed te bewaren.

De aannemer verbetert de waterafloop van de kapelletjes, herstelt de gevels, verstevigt de fundering en restaureert de kruisweg. Tijdens de werken zal het wandelpad naast de kapelletjes afgesloten zijn, het lager gelegen fietspad blijft wel bereikbaar.

Als alles volgens planning verloopt, zijn de werken afgerond voor het bouwverlof in juli.

Wandelaars en fietsers zullen beperkt hinder ondervinden van de werken. Uiteraard is het verboden de werfzone te betreden. Honden blijven - zoals altijd - verplicht aan de leiband.

Stapsgewijze opwaardering site

De restauratie van de 15 Kapellekens gebeurt in nauw overleg met agentschap Onroerend Erfgoed en past in de opwaardering van de volledige site. Afgelopen maanden werden in de omgeving van de Kapellekens al heel wat werken uitgevoerd.
 

Volgende stappen?

Na de renovatie van de 15 Kapellekens maken volgende stappen de opwaardering van de site compleet:

· Aanleg van de halfverharding zodat ook mensen met een rolstoel makkelijk tot aan de kapelletjes geraken.

· Het plaatsen van onthaalbakens zodat de toegang tot het gebied vanuit alle toegangswegen duidelijk is.

· De uitwerking van een wandeling waarin het verhaal van de kapelletjes verteld wordt.

Bekendheid over de grenzen heen

De 15 Kapellekens genieten een grote bekendheid binnen en buiten onze gemeentegrenzen. Deze historische bosrijke locatie groeide de afgelopen decennia uit tot een favoriete rust- en ontdekkingsplek voor talrijke wandelaars en fietsers, jong en oud.

Als eigenaars van de kapelletjes en de omliggende percelen staan het gemeentebestuur en Stichting Kempens Landschap in voor het onderhoud van deze unieke gebouwen, de bijhorende kruisweg en omliggende bosgebieden. In 2022 liet het gemeentebestuur door een gespecialiseerd architectenbureau een erfgoedkundig beheersplan opmaken voor de kapelletjes.

Dit beheersplan bevat de volledige historiek en geeft aan hoe het structureel onderhoud van dit beschermd historisch patrimonium moet gebeuren. De landschapsarchitecten van Overlant en de scenografen van Fugzia werkten vervolgens een visie uit voor de inrichting van de omgeving. In samenwerking met adviesbureau Plot werd dit dan vertaald in een schetsontwerp. Architectuur Depot zorgt voor de opmaak van het herinrichtingsplan, de storytelling en het restauratiedossier van de kapelletjes.

Deel dit artikel