Zaterdagnacht van 18 op 19 maart had in de provincie Antwerpen een grootschalige WODCA-actie plaats waaraan in totaal 346 politiemensen deelnamen. Zowat alle politiezones van de provincie Antwerpen, de scheepvaartpolitie en de federale politie participeerden aan de actie. Ook studenten van de politieschool Campus Vesta (afdeling politie) werkten mee.

Verder werden tijdens de actie 2 speurhondgeleiders en 2 drugshondgeleiders ingezet. Ook een helikopter was ter beschikking, maar moest niet opgeroepen worden.

Gouverneur Cathy Berx bracht samen met de pers een bezoek aan een WODCA-controleplaats van de Politiezone Antwerpen in Antwerpen. Nadien bezocht ze nog een controlepost in Brecht, Politiezone Voorkempen.

Gouverneur Cathy Berx: 'Voor alles, heel hartelijk dank aan alle politiemensen, de studenten van campus Vesta en aan allen die van de WODCA-controles steeds weer een succes maken. Het is vooral dankzij hun inzet dat een cruciale gedrags- en mentaliteitswijziging kan worden afgedwongen die cruciaal is om het aantal weekendongevallen en verkeersslachtoffers door nachtelijke weekendongevallen duurzaam terug te dringen.'

Controleplaatsen

De lokale en federale politie voerden controles uit in een 40-tal gemeenten en steden in de provincie Antwerpen.

Resultaten WODCA-snelheidscontroles

Er werden 1061 bestuurders op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 104 te snel (9,8%).

Resultaten WODCA-alcoholcontroles

Er werden 9.111 voertuigen staande gehouden voor een alcoholcontrole, waarbij 195 bestuurders een positieve ademtest aflegden (2,1%). Van de 195 bestuurders die meer dan de toegelaten 0,5 promille alcohol in het bloed hadden, hadden 117 bestuurders zelfs meer dan 0,8 promille in het bloed (of 60%).

Resultaten WODCA-drugscontroles

Bij 42 chauffeurs werd een speekseltest afgenomen. 20 chauffeurs "speekselden" positief en moesten een bloedproef ondergaan.

Ingetrokken rijbewijzen

62 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Gouverneur Cathy Berx: 'Tijdens de nacht van zaterdag op zondag werd 2,1% van de gecontroleerde bestuurders betrapt op rijden onder invloed bij grootschalige controleacties in de provincie. In vergelijking met de resultaten van de overeenkomstige controlenacht van 2016 (5,9%) gaat het om een aanzienlijke daling met 3,8%.'

Helaas nam het aantal chauffeurs dat te snel rijdt, weer maar eens toe. Zowat 1 op 10 chauffeurs van de op snelheid gecontroleerde bestuurders reed te snel (9,8%). Dat is een stijging van +2% in vergelijking met 2016 (8%).

Controleren én de pakkans verder opdrijven, in combinatie met een scherpe sociale controle én een maatschappelijke veroordeling van rijden onder invloed en/of van overdreven snelheid blijven de belangrijkste hefbomen om het aantal weekendongevallen blijvend te doen dalen.

Samen gaan voor "ZERO": nul doden en/of zwaargewonden in het verkeer, het blijft een opdracht voor iedereen. Zolang het nodig blijft, geven we de strijd tegen verkeersonveiligheid en onverantwoord verkeersgedrag niet op."  Foto's NNieuws.