Om de zwaar getroffen Belgische toeristische sector te ondersteunen en te adviseren, bevroegen onderzoekers van Thomas More-hogeschool 1.803 Vlamingen over hun vakantieplannen voor deze zomer.

Uit de resultaten blijkt dat een grote meerderheid door de coronacrisis haar initiële reisplannen heeft aangepast, dat heel wat meer Vlamingen hun vakantie in België zullen doorbrengen en dat ze ook bereid zijn daar meer voor te betalen.

In totaal vulden 1.803 Vlamingen de vragenlijst van Thomas More in, van 14 tot 22 april 2020.

De bevraging ging na wat de reisplannen van de respondenten voor de komende zomervakantie waren vóór de maatregelen in werking traden, wat hun verwachtingen zijn om te kunnen reizen tijdens de zomervakantie en hoe de maatregelen hun toekomstige reisplannen zullen beïnvloeden.

Door een hypothetische stelling te gebruiken (Stel dat de coronamaatregelen worden opgeheven en versoepeld, wat zullen dan uw reisplannen zijn?), kon de respondent zich zo goed mogelijk in dit scenario inleven.

Of we deze zomer onze vakantie in het buitenland zullen kunnen spenderen, blijft nog heel onduidelijk. Een grote meerderheid van de respondenten (82%) verwacht ook dat de maatregelen onvoldoende afgebouwd zullen zijn om opnieuw internationaal te kunnen reizen in de zomervakantie.

Belangrijkste bevindingen

De meerderheid van de respondenten had voorafgaand aan de maatregelen reisplannen, de meesten pasten hun plannen aan.

Een aanzienlijk deel van de respondenten dat voor de coronamaatregelen van plan was om initieel enkel naar het buitenland te reizen (73%), zegt dat ze na een eventuele afbouw van de maatregelen van plan is om de recreatieve tijd zowel in België als in het buitenland door te brengen (44%), 10% zegt enkel in België te zullen reizen en 18% blijft thuis.

Van diegenen die, voor de coronamaatregelen, initieel van plan waren om zowel in België als naar het buitenland te reizen (14%), geeft 21% aan enkel binnen België te zullen reizen of thuis te blijven (13%).

1 op de 5 Vlaamse respondenten geeft aan enkel in België te zullen reizen bij een hypothetische afbouw van de maatregelen.

Dit doen ze omdat ze denken dat ze op die manier het risico op besmetting in het buitenland kunnen verkleinen (44%) (zelfs wanneer maatregelen om te reizen opgeheven worden) of om de lokale economie te steunen (28%).

Het voorgenomen budget voor reizen binnen België is aanzienlijk hoger dan voor de maatregelen. Respondenten geven duidelijk aan de wederopbouw van de lokale toeristische industrie te willen steunen.

De respondenten geven aan mogelijk in iets kleinere groepsgroottes te zullen reizen na de afbouw van de maatregelen (van 3.28 naar 2.71 volwassenen gemiddeld).

Voor wie in Vlaanderen zullen reizen, zijn de belangrijkste toeristische trekpleisters (in volgorde van voorkeur):

1) restaurants & cafés (67%)
2) natuur (66%)
3) steden (57%)
4) kust (55%)

Voor diegenen die aangeven naar Brussel te zullen gaan, zijn de belangrijkste toeristische attracties (in volgorde van voorkeur):

1) restaurants en cafés (65%)
2) cultuur & erfgoed (57%)

Voor wie naar Wallonië afreist, zijn de belangrijkste toeristische trekpleisters (in volgorde van voorkeur):

1) natuur (60%)
2) restaurants en cafés (55%)
3) steden (48%)
4) cultuur & erfgoed (46%)

Gewenste types van accommodatie, in volgorde van belangrijkheid, zijn:

1) hotels
2) vakantiewoning
3) dagtrip
4) bed and breakfast/gastenhuis

Uitgebreid rapport

Partners in de Belgische toeristische sector ontvangen het uitgebreide rapport met alle cijfers en bevindingen. Wie graag het rapport ontvangt, kan dit opvragen bij onderzoekster Kaat De Ridder via kaat.deridder@thomasmore.be.