De senioren in Kasterlee zijn tevreden... dat blijkt uit het ouderenbehoefteonderzoek dat vorig jaar gevoerd werd bij 420 senioren.
Het gemeentebestuur van Kasterlee en het OCMW gingen in 2014 in zee met de Vrije Universiteit Brussel (VUB) voor een grootschalig ouderenbehoefteonderzoek. Niet minder dan 70 vrijwillige senioren zijn de baan opgegaan om de lange vragenlijsten bij de doelgroep te brengen. Zij werden door het gemeentebestuur en het OCMW bedankt met een fairtrade ontbijt en mochten als eersten kennis maken met de resultaten.
Het onderzoek behandelt vijf thema's. Dit zijn de resultaten in een notendop:
1. woonsituatie en buurt:
De overgrote meerderheid van onze senioren woont in een eengezinswoning en is eigenaar van de woning. Meer dan elders is men tevreden over zijn woning maar toch vindt 31,8 % dat de woning ernstig onaangepast is. In Kasterlee heeft 67,7 % meerdere keren per week contact met iemand uit zijn buurt en is men positief over deze buurtcontacten. Bijna 90 % vindt het prettig wonen in de buurt, dit is veel meer
dan in Vlaanderen en in de provincie Antwerpen.
2. gezondheid, zorg en hulpverlening:
Met de gezondheid van de senioren gaat het goed in Kasterlee: 90 % van de ondervraagde senioren kan zich zelfstandig douchen, aankleden en naar toilet gaan. 71 % kan nog trappen doen en 54 % kan nog zware inspanningen doen. De hulp komt voor meer dan de helft van de gevallen vanwege de partner en de kinderen. 40 % van de hulpbehoevende senioren krijgt hulp via thuisverpleging of thuiszorgdiensten. De gevraagde hulp is in de meeste gevallen voor persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken en verplaatsingen.
3. welbevinden:
57,5 % van de senioren geeft aan niet eenzaam te zijn, 35 % is matig eenzaam en 8 % is ernstig eenzaam maar deze score is beduidend beter dan elders. In vergelijking tot andere gemeenten voelt men zich in Kasterlee minder onveilig, naarmate de leeftijd stijgt nemen de onveiligheidsgevoelens wel toe.
4. maatschappelijke participatie:
De ouderenverenigingen doen het goed in onze gemeente en volgens het onderzoek is er nog groei mogelijk: ongeveer een derde van de ondervraagden is lid van een ouderenvereniging en 36 % van de ouderen die nog niet aangesloten zijn geven aan mogelijk wel te willen aansluiten bij een ouderenvereniging. In Kasterlee is er ook nog veel potentieel aan vrijwilligers: 68 % van de senioren doet vandaag nog geen vrijwilligerswerk en 32 % van hen is bereid om vrijwilligers werk te doen.
5. tevredenheid met betrekking tot gemeentelijke dienstverlening:
Men is zeer tevreden over de gemeentelijke dienstverlening en OCMW. Over de staat van de voetpaden is tweederde tevreden en bijna 80 % is tevreden over het verkeersveiligheidsbeleid en het openbaar vervoer in Kasterlee.
Ondanks de grote tevredenheid bij de senioren in Kasterlee wil het bestuur blijven inzetten op een seniorenbeleid om voorbereid te zijn op de snel toenemende vergrijzing en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan.
Het gemeentebestuur heeft ondertussen niet stil gezeten en heeft reeds werk gemaakt van de opstart van een lokaal dienstencentrum 'Harten Drie' dat ook en vooral voor senioren open staat.
Een tweede punt dat zal aangepakt worden, is de heroriëntering van de mantelzorgtoelage om de mantelzorgers niet alleen financieel te ondersteunen maar hen te helpen met doelgerichte acties om de taak als mantelzorger vol te houden.
Ten derde zullen voor de ouderen met dementie op korte termijn acties ondernomen worden om deze problematiek beter onder de aandacht te brengen.
Dat er toch nog altijd een belangrijk deel van de ouderen aangeeft niet in optimale omstandigheden te wonen is een problematiek waar verder moet op ingezet worden. Reeds in een vroeg stadium moeten mensen er van bewust zijn dat ze zich moeten voorbereiden op hun oude dag en het zo lang mogelijk kunnen blijven wonen in hun vertrouwde woning.
Het is de bedoeling dat het uitgebreide rapport verder bestudeerd wordt in kleine werkgroepen rond enkele thema's in overleg met de seniorenraad, seniorenverenigingen, thuiszorgdiensten en rust- en verzorgingsinstellingen. Naar het beleid toe is het belangrijk om de sterke punten nog te versterken en in de toekomst voorbereid te zijn op de uitdagingen en het betaalbaar houden van de toekomstige vergrijzing.
Dat met het seniorenbeleid ook de andere beleidsdomeinen zoals openbare werken en mobiliteit betrokken worden is evident voor een aantal punten. De verbetering van de voetpaden en de verkeerssituatie is continu een zorg voor ouderen maar ook voor jongeren.