U bent hier

Resultaten putwatercampagne roepen op om extra te laten testen

Mol
19.10.2017 - 13.12u
Door: Herman Gezelle

Maar liefst 35% van de 548 Molse deelnemers aan de campagne 'Steek je kop niet in 't zand... weet jij welk grondwater uit je put komt?' gebruikt putwater om te drinken, te koken, de afwas te doen of zichzelf te wassen.

De kwaliteit van het putwater moet je regelmatig laten testen om gezondheidsrisico's te beperken. Dit wordt vaak niet gedaan.

Naar aanleiding van de campagne lieten 32 Mollenaren hun putwater analyseren door het Provinciaal Instituut voor Hygiëne. Zij weten nu of hun putwater al dan niet aan de drinkwaternormen voldoet en of het putwater geen vervuilende stoffen, zoals toxisch arseen, bevat.

Samen met Mol deden ook andere gemeenten en steden uit de Kempen in de lente van 2017 mee aan het onderzoek. In totaal vulden 2.254 mensen de online vragenlijst in over hun putwatergebruik. De inwoners uit de regio Dessel, Mol en Retie lopen een hoger gezondheidsrisico doordat bij hen de kans groter is dat er vervuilende stoffen zoals toxisch arseen in het putwater zitten.

Verschillende toepassingen
Niet iedereen gebruikt putwater voor dezelfde doeleinden. Het onderzoek verdeelt de verschillende toepassingen in drie categorieën:
-drinkwatertoepassing (koken, persoonlijke hygiëne, drinken)
-moestuin (gras besproeien, bloemen water geven, ...)
-niet-drinkwatertoepassingen (toilet, auto wassen, ..)

Resultaten voor de Kempen
Maar liefst 51 procent gebruikt zijn putwater voor een drinkwatertoepassing, waarbij slechts 8 procent van deze groep zijn put het afgelopen jaar heeft laten testen. Dit betekent dat de overige 92 procent zijn putwater gebruikt om te drinken, zichzelf te wassen, te koken of de afwas te doen zonder de zekerheid dat dit water veilig is.

Molse resultaten
De Molse putwatergebruikers konden gebruikmaken van de online tool op www.wateruitjeput.be. Door enkele eenvoudige vragen te beantwoorden, kwamen ze te weten of het nodig was om hun putwater te laten testen. Maar liefst 35 procent van de Molse deelnemers (548) aan de campagne gebruikt putwater voor drinkwatertoepassingen. Slecht 4 procent van alle deelnemers liet het putwater testen op drinkwaterkwaliteit.

Wanneer laten testen?
Als je je putwater enkel gebruikt voor niet-drinkwatertoepassingen loop je geen gezondheidsrisico's. op www.wateruitjeput.be vertelt een eenvoudige test je of je je putwater moet laten testen. (pb)

imageMeer nieuws

Startschot Grote Lenteschoonmaak Kleine Nete

Grobbendonk | Kempen regio | Neteland 27.02.2020 - 16.36u

Zo'n 80.000 bezoekers voor schaatsbaan Sport Vlaanderen

Herentals | Neteland | Vlaanderen 27.02.2020 - 13.44u

6e editie van Walk 4 Charity

6e editie van Walk 4 Charity
Geel | Kempen regio | Laakdal regio 27.02.2020 - 11.08u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Nieuwtjes schepencollege Geel
Geel 27.02.2020 - 11.04u

Doorbraak in astma-onderzoek: eiwit geïdentificeerd dat ernstige ontstekingen veroorzaakt

Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 27.02.2020 - 01.46u

Doodrijder 16-jarige Ian onder elektronisch toezicht

Doodrijder 16-jarige Ian onder elektronisch toezicht
Grobbendonk | Kempen regio | Vorselaar 26.02.2020 - 22.47u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto