De resultaten van de grootschalige WODCA-controle van afgelopen nacht 12-13 oktober in de hele provincie.  De lokale en federale politie voerden controles uit op 37 plaatsen in de provincie Antwerpen. Resultaten WODCA-snelheidscontroles Er werden 5 971 bestuurders op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 279 te snel (4,7%).

Resultaten WODCA-alcoholcontroles

Er werden 7 100 voertuigen staande gehouden voor een alcoholcontrole en er werd bij 6 249 bestuurders een ademtest afgenomen. 306 tests (4,9%) waren positief. 168 tests gaven zelfs een resultaat boven 0,8 promille. Op te merken valt dat deze controles hoofdzakelijk a-selectief gebeuren, dat betekent dat bij iedereen die de controle passeert, een ademtest wordt afgenomen.

Resultaten WODCA-drugscontroles

Er werden 455 bestuurders gecontroleerd in het kader van de drugscontrole. Van de 12 personen van wie een speekseltest werd afgenomen, werden 4 bestuurders positief bevonden en dienden een bloedproef te ondergaan. Ingetrokken rijbewijzen 65 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Specifieke voorvallen/bevindingen

PZ Voorkempen : Enkele personen werden op heterdaad betrapt bij een diefstal, waarbij de daders op de vlucht gingen in een voertuig met 5 inzittenden, vermoedelijk wapengevaarlijk. Genoteerde nummerplaat bleek afkomstig van een gestolen voertuig. Men heeft echter het voertuig niet meer kunnen opsporen. Rago (helikopter) kon nog niet worden ingezet omwille van het slechte weer.

- PZ Willebroek: In Willebroek werd een achtervolging ingezet van een voertuig dat een controlepost probeerde te vermijden. Er werden ploegen in bijstand gestuurd van de PZ Mechelen en de PZ Klein-Brabant. Uiteindelijk is het voertuig met 2 inzittenden in een gracht tot stilstand gekomen.

- PZ Zwijndrecht: Ploeg WODCA is in bijstand gegaan voor een vechtpartij met steekpartij in een horecazaak. Het bleek om een trouwfeest te gaan, waar meerdere slachtoffers vielen. Verschillende slachtoffers werden afgevoerd naar een ziekenhuis. -

Het dispositief van de WPR Antwerpen (Wegpolitie) heeft een geseind persoon aangetroffen met 4 openstaande seiningen (3x verhoor -1x betekening) - Algemeen: Heel wat voertuigen die gecontroleerd werden, bleken niet verzekerd te zijn.

Vaststellingen verkeersongevallen

In totaal zijn er 18 aanrijdingen vastgesteld, waarvan 7 met alcoholintoxicatie. - Tijdens de WODCA-acties zijn er 11 aanrijdingen met enkel stoffelijke schade gemeld, waarvan 6 met en 5 zonder alcoholintoxicatie. - Er zijn ook 3 meldingen binnengekomen van aanrijdingen met stoffelijke schade waarbij er vluchtmisdrijf werd gepleegd. Er is niet geweten of er dronkenschap in het spel was.

- Er waren 3 aanrijdingen met gekwetsten, waarvan 1 met intoxicatie.

- De helikopter in versterking heeft omwille van het slechte weer zijn vlucht halverwege de nacht gestaakt.

Gouverneur Cathy Berx brengt bezoek aan WODCA-actie in politiezone Geel-Laakdal-Meerhout

Gisterennacht hielden politieagenten van de politiezone Geel – Laakdal – Meerhout een WODCA-actie. In totaal werden 247 chauffeurs gecontroleerd. Hiervan legden er 242 een negatieve alcoholtest af. Dit is 98 procent van de gecontroleerde bestuurders. Drie chauffeurs hadden een alcoholgehalte tussen 0,5 en 0,8 promille. Zij kregen een rijverbod van drie uur en een onmiddellijke inning van 150 euro. Twee bestuurders hadden een alcoholgehalte van meer dan 0,8 promille. Zij kregen minimaal zes uur rijverbod en een proces-verbaal, wat resulteert in een minnelijke schikking of een dagvaarding voor de politierechter. Eén chauffeur testte positief op drugsgebruik. Omdat hij weigerde om een bloedproef af te leggen werd zijn rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.

Gouverneur
Gouverneur Cathy Berx bracht een bezoek aan deze actie. Eerst nam ze uitgebreid de tijd om de pers te woord te staan. Daarna ging zij op een controleplaats een kijkje nemen.

Andere overtredingen
Verder stelden de politieagenten 1 proces-verbaal op voor het bezit van een gebruikershoeveelheid cannabis, 1 proces-verbaal voor niet verzekerd rijden en 1 onmiddellijke inning voor onaangepaste snelheid.