U bent hier

RetailDetail : 'Europa zet sprinkhanen officieel op het menu'

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen
16.11.2021 - 17.02u
Door: Herman Gezelle

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de consumptie van sprinkhanen.

Na de meelworm begin dit jaar is het nog maar de tweede insectensoort die officieel als voedingsmiddel wordt goedgekeurd in de Europese Unie.

Treksprinkhaan

Sinds 2018 is de zogenaamde 'Novel Food Regulation' in Europa van kracht. Die bepaalt dat nieuwe voedingsmiddelen, waaronder insecten, pas gegeten mogen worden na een reeks uitgebreide veiligheids- en gezondheidsonderzoeken.

Dat is nu dus gebeurd voor de Locusta migratoria of treksprinkhaan: die mag voortaan bevroren, gedroogd en in poedervorm gebruikt worden in voeding, als snack of verwerkt in een ander gerecht.

In januari gaf de Commissie al toestemming voor het eten van meelwormen: toen ging het om de vermenging met menselijk voedsel, schrijft NU.nl.

Hoewel de goedkeuring voor sprinkhanen er nu pas komt, liggen de diertjes al geruime tijd in verschillende supermarkten.

Ook andere insecten worden al verwerkt in voeding, denk maar aan de krekelrepen van de Brusselse start-up Kriket. Door de hoger genoemde wet is dat in principe verboden, maar er is een overgangsperiode voorzien waarbinnen de producenten zich alsnog in regel kunnen stellen.

Nog meer insecten op komst

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft recent een positief advies uitgebracht voor de consumptie van de gele meelworm en de huiskrekel.

Beide insecten zullen wellicht dus snel een formele goedkeuring krijgen. Daarnaast zijn er momenteel negen aanvragen voor insecten, die aan een veiligheidsevaluatie door de EFSA worden onderworpen.

Wie meer wil weten over de laatste ontwikkelingen en trends binnen de voedingsindustrie, vindt zijn leesvoer in "The Future of Food", het boek van RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck en hoofdredacteur Stefan Van Rompaey.  Bron RetailDetail.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto