Op 1 november lanceert de Retiese heemkring 'Zeven Neten' met de steun van k.ERF, de Vlaamse overheid en de gemeente Retie, een prachtig geïllustreerd boek over de Eerste Wereldoorlog, 'Ik druk u van verre de hand'.

Het boek vertelt het verhaal van de Retiese frontsoldaten Jan Gevers en Karel Oostvogels. Auteur Willy Thijs reconstureerde hun leven aan het front op basis van brieven (Jan Gevers) en een dagboek (Karel Oostvogels), documenten die door de families al die jaren met zorg werden bewaard.

In voorverkoop kost het boek 25 euro. Intekenen kan nog tot 20 september.

Sinds jaar en dag bewaart de familie Gevers uit Retie honderden brieven en kaartjes, correspondentie van soldaat Jan Gevers en zijn familie uit de periode 1914-1918. Zulke documentatie vinden we ook in andere soldatenarchieven terug, maar de collectie Gevers is toch wel uniek.

Het is zeldzaam dat briefwisseling zo volledig bewaard blijft. "Verscheidene van Jan Gevers' zussen waren in dienst bij welgestelde families. Een van hen verbleef gedurende de hele oorlog in Engeland," vertelt Walter Raeymaekers, voorzitter van heemkring 'Zeven Neten'. "Het familienetwerk maakte het mogelijk om relatief vlot contact te houden met Retie."

De brieven geven een goed beeld van het zenuwslopende leven aan het front maar ze vertellen ook hoe het er in oorlogstijden in Retie aantoe ging. De titel van het boek verwijst naar een door Jan Gevers vaak gebruikte afscheidsformule.

Een andere soldaat die in het boek 'Ik druk u van verre de hand' ruim aan bod komt, is Karel Oostvogels. "In tegensteling tot Jan Gevers (landbouwer) had Karel Oostvogels de kans gekregen om verder te studeren. Hij was kersvers onderwijzer in Retie toen de oorlog uitbrak," licht Walter toe.

"In augustus 1914 reisde Karel naar Antwerpen en meldde hij zich aan als brancardier. Zijn aanvankelijk enthousiasme bekoelde snel, oog in oog met de vele gewonden die dienden afgevoerd. In zijn dagboek is hij heel kritisch. Hij verfoeide de oorlog iedere dag meer."

Deze twee goed gestoffeerde verhalen zijn de rode draad doorheen het boek, dat heemkring 'Zeven Neten' op 1 november in GC Den Dries (Retie) lanceert. Daarnaast bevat het boek ook heel wat achtergrondinformatie die de Retiese verhalen in een ruimer kader plaatst en meer dan 200 illustraties.

Auteur Willy Thijs schreef niet alleen de teksten, hij maakte voor het boek ook een reeks op de oorlog geïnspireerde aquarellen. De vormgeving van deze publicatie was andermaal in de vaardige handen van Guy Aarts. Hij maakte er een bijzonder fraai ogend geheel van.

Willy Thijs (Retie 1954, lic. Germaanse Filologie) is reeds 20 jaar hoofdredacteur van het magazine 'Jakob Smits', huistijdschrift van het Molse Jakob Smitsmuseum, en publiceerde diverse malen over de grote Kempense schilder. Vanuit zijn interesse voor geschiedenis leverde hij ook bijdragen voor het tijdschrift van de Retiese heemkring, Zeven Neten.

'Ik druk u van verre de hand' telt ongeveer 300 pagina's en is rijkelijk geïllustreerd. Wie het boek aan een voordelige prijs wil kopen, kan vooraf intekenen (naamvermelding in het boek) en betaalt 25 euro.

Voorintekenen kan tot 20 september door het bedrag over te schrijven op rekneningnummer BE29 7370 4475 7964 van Retiese Heemkundige Kring 'Zeven Neten' vzw met de vermelding 'Boek WOI' en het aantal exemplaren. Op 1 november kunnen de boeken afgehaald worden op de boekvoorstelling in GC Den Dries, die voor iedereen vrij toegankelijk is. Nadien afhalen kan iedere vrijdag van 10 tot 12 uur in de Oude Pastorie van Retie. Het boek zal ook te koop zijn via de Retiese dagbladhandels.

PRAKTISCH

Het boek 'Ik druk u van verre de hand' kost in voorverkoop 25 euro. Nadien betaal je 30 euro. Verzenden is mogelijk mits supplement van 10 euro.

De voorverkoop loopt tot 20 september.

Voorintekenen kan op rekening BE29 7370 4475 7964 van Retiese Heemkundige Kring 'Zeven Neten' vzw met vermelding 'Boek WOI' en het aantal exemplaren.

Voorintekenaars worden vermeld in het boek. De namenlijst wordt afgesloten op 20 september 2017.

Voorstelling boek: 1 november 2017 in G.C. Den Dries, 15 u. (Kerkhofstraat 37, Retie).

Boek afhalen: na de voorstelling of iedere vrijdag tussen 10 en 12 uur in de Oude Pastorie, Passtraat 14, 2470 Retie (ook politiebureel).

Ook te koop bij dagbladhandel De Mus, Sint-Martinusstraat 74, 2470 Retie en bij dagbladhandel Peter, Turnhoutsebaan 21, 2470 Retie.

Meer info: www.zevenneten.be of www.erfgoedcelkerf.be