De Retiese schepen Thomas ­Wynants (N-VA) geeft toe dat hij wel eens Facebookposts van Schild & Vrienden leuk heeft gevonden. "Ik was te laat om de likes te verwijderen", zegt hij. Olivier Paeshuyse nam actief deel aan acties. Over zijn lot beslist de partij vrijdagavond.

De Pano-reportage over de verborgen agenda van de rechtse organisatie Schild & Vrienden deed woensdagavond veel stof opwaaien. Ook in de Kempen.

Niet in het minst in Retie, waar al snel bleek dat enkele partijleden wel eens instemmend hadden gereageerd op posts die Schild & Vrienden via de sociale media verspreidt.

Thomas Wynants, schepen in Retie en tweede op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, is een van hen. "Ik voel me misleid", zegt hij. "Ik kende de verborgen agenda van deze organisatie niet en distantieer me er totaal van."

Een andere N-VA'er uit Retie kwam woensdagavond herkenbaar in beeld in de Pano-reportage. Olivier Paeshuyse prijkt op de tiende plaats op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Paeshuyse nam zijn telefoon niet op, maar Thomas Wynants had donderdag wel een gesprek met hem.

"Olivier was aanwezig bij de actie in het Gravensteen en bij de actie waar Schild & Vrienden de bescherming van Theo Francken op zich nam. Hij is telkens opgetrommeld door vrienden en werd pas ter plaatse gebrieft over het doel van de acties.

Hij is bij een aantal acties van Schild & Vrienden als vrijwilliger actief geweest, maar heeft niet beseft wat er achter de schermen van die organisatie gebeurde. Hij is een van die veertienduizend. Hij zat niet in de besloten, geheime groep die alles bekokstoofde."

Of Olivier op de lijst blijft staan, beslist de N-VA vrijdagavond. "We roepen eerst het bestuur samen en overleggen met Brussel."

Ook elders in de Kempen

Ook elders in de Kempen zochten de lokale besturen naar leden die een link met Schild & Vrienden hebben. "Bij ons viel de naam van Tim Pluys, die voorzitter van de lokale Jong-N-VA is", zegt Paul Van Miert, die lijsttrekker is in Turnhout. "Tim ontkent elke betrokkenheid en wij geloven hem."

Wie op Twitter Tims naam als zoekterm intikt, vindt meteen een tweet van Schild & Vrienden waarin de naam van Tim staat vermeld. "Maar wat betekent dat?", vraagt Van Miert zich af. "Ik ken Tim al twee jaar vrij goed en ik heb alle vertrouwen in hem. Misschien had hij ooit wel contact met Schild & Vrienden, maar hij is geen lid en nam nooit deel aan hun acties..."

Bron GVA -  verschijningsdatum 07/09/2018 - Guy Van Nieuwenhuysen - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish - foto VRT/Pano.

Bij de N-VA afdelingen van Herentals, Kasterlee en Putte blijft het voorlopig muisstil.  Wordt vervolgd.