In de nieuwe pompinstallatie en waterkrachtcentrale op het Albertkanaal in Hasselt zijn dinsdag drie kolossale Archimedesschroeven geplaatst. De opstelling met de kolossale vijzels - 22 meter lang en bijna 100 ton zwaar - is uniek in zijn soort en kan zowat 1.500 gezinnen van groene stroom voorzien.

Met de bouw van de installatie kan De Vlaamse Waterweg een vlotte en veilige scheepvaart onder alle omstandigheden garanderen, waardoor de bedrijfszekerheid van de binnenvaart op het Albertkanaal wordt verhoogd.

Het kanaal wordt immers uitsluitend gevoed door de Maas, waardoor er bij langdurige droogte onvoldoende water in het Albertkanaal is.

De Vlaamse Waterweg besloot gecombineerde pomp- en waterkrachtcentrales op verschillende sluizencomplexen te bouwen. In periodes van watertekort kunnen de installaties 15 m³ water per seconde naar de bovenkant van de sluis pompen.

Als er voldoende water is, kan er genoeg stroom uit waterkracht geproduceerd worden om zowat 1.500 gezinnen van stroom te voorzien.

Voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is het een win-winsituatie. "We maken het Albertkanaal nog betrouwbaarder als watersnelweg: ook tijdens droge periodes zullen we geen diepgangbeperkingen moeten opleggen", zegt Weyts. "Bovendien kunnen we 1.500 gezinnen van groene stroom voorzien. Dit is geweldige reclame voor onze waterwegen."

Met een diameter van 4,30 meter en een lengte van 22 meter zijn het volgens De Vlaamse Waterweg wellicht de grootst vijzels ter wereld voor een dergelijke toepassing. De Tijdelijke Handelsvereniging Eureka (Engie-Hye) zorgde voor de installatie in Hasselt.

Na Ham en Olen is Hasselt de derde concrete realisatie. In de volgende jaren krijgen ook Diepenbeek, Genk en Wijnegem zulke installaties. (Belga) - foto Vlaamse waterweg nv.