Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Reuzen uit buurgemeenten én uit andere provincies komen mee feesten op huwelijk Reuzen Nijlen

Reuzen Nijlen

De Nijlense reuzen die op trouwen staan, hebben naast de andere reuzen Bevele en Hoeberke niet alleen de hele gemeente uitgenodigd voor hun huwelijk op 1 oktober, er komen ook heel wat bevriende reuzen naar Nijlen afgezakt.

Zij stappen mee op in de vier afzonderlijke stoeten die vanuit de vier windstreken naar het kerkplein gaan. Dit is een overzicht van de hoge gasten.

Lier: Pallieter en Wardje voeren een delegatie van 5 reuzen aan

Van ver moeten ze niet komen, de burenreuzen uit Lier. Het is voor hen bijna letterlijk maar enkele stappen maar ze mogen niet ontbreken op het feest: welkom Pallieter en Wardje en nog drie andere reuzen uit onze buurstad! Zij vergezellen de stoet van de bruid, Vrouwe Kessela.

Mechelen: Mieke

Dit is met haar ruim 400 jaar de oudste gast op het feest. Samen met haar broertjes Klaeske en Janneke maakt ze deel uit van een drieling uit het jaar 1618.  Samen met vader reus, geboren in 1481, en moeder en grootvader vormen de kinderen de oudste Belgische reuzenfamilie. Mieke vervoegt de stoet van Here Nilus.

Blankenberge: Hekensreus d’Oede Ula

Van helemaal aan de kust komt de heksenreus “d'Oede Ula”. Ze zag het levenslicht op zondag 22 oktober 2017 en dit ter ere van de jarenlange traditie van Halloween in Blankenberge. Omdat Halloween oorspronkelijk een Keltisch feest was, kreeg zij de magische Keltische naam van de heksenvrouw d'Oede Ula en dit betekent “Oud Zeejuweel”. De kustreuzen gaan mee in de stoet van Bevele.

Merksem: Stroboerke Modest en Deugenietje

Modest is 8 jaar oud en vertegenwoordigt het district Merksem. Tegen een Merksemnaar zegt men stroboer. In de late middeleeuwen waren er in Merksem vooral boeren die hooi kweekten voor de uitvoer naar Antwerpen voor de paarden van de edelmannen. Modest is 4,25 meter hoog! Ook Deugenietje is mee aanwezig. Hij is wat kleiner dan modest en staat eigenlijk als mascotte voor het Merksems bier “Den Deugniet”. Zij stappen mee op in de stoet van Here Nilus.

Beveren: Belleman

Reuzen hebben nu eenmaal een grote mond, da’s aangeboren, daar kunnen ze niks aan doen. In Beveren hebben ze hun reus dan maar Belleman genoemd, die hebben meestal ook een grote mond. Hij zal deel uitmaken van de stoet van Bevele.

Voeren

Ons Hoeberke is een reus die er gekomen is dankzij onze band met zustergemeente Voeren. Het is dan ook maar logisch dat de bezoekende reus uit Voeren mee met Hoeberke door de straten van Nijlen stapt.

Foto's Adrie de Kok/NNieuws.

Reuzen Nijlen

Reuzen Nijlen

Reuzen Nijlen

Reuzen Nijlen

Reuzen Nijlen

Deel dit artikel