Op woensdag lag de Corbiestraat bezaaid met reuzengrote sigarettenpeuken. Met deze actie vragen het gemeentebestuur en IOK Afvalbeheer extra aandacht voor zwerfvuil en sluikstort. Ze roepen de week van 18 tot 24 september uit tot de 'Handhavingsweek'. Een week waarin alle Kempense lokale besturen extra de strijd aangaan tegen zwerfvuil. Speciaal voor deze actie steken de netheidsverantwoorde-lijken in onze gemeente een extra tandje bij.

In de Corbiestraat kan je er niet omheen. Grote sigarettenpeuken bepalen er op woensdag 6 september het straatbeeld. Door die hindernis stoort het zwerfvuil nog meer dan anders. Nog steeds worden sigarettenpeuken achteloos weggegooid. Maar ook peuken zijn zwerfvuil. Meer nog, een sigarettenpeuk zwerft meer dan twee jaar in de natuur. Met deze opvallende actie vragen het gemeentebestuur en IOK Afvalbeheer aandacht voor de 'Handhavingsweek' en het zwerfvuilprobleem in het algemeen.

Handhavingsweek
Een week lang, van 18 tot 24 september houden 'Handhavers' in heel Vlaanderen dus een extra oogje in het zeil om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan. Die week zullen er meer controles zijn, zowel anoniem als in uniform. Lichte overtreders worden aangesproken. Bij zwaardere overtredingen wordt er zwaarder beboet. Maar er is ook een positieve aanpak, wie zijn afval correct in de vuilnisbak gooit, mag rekenen op een complimentje.

Mol pionier in bestrijden zwerfvuil
Tijdens de 'Handhavingsweek' trekken onze netheidsverantwoordelijken hun handschoenen een keertje extra aan. Onze gemeente is in de Kempen, en bij uitbreiding in Vlaanderen, een voortrekker op vlak van het bestrijden en voorkomen van zwerfvuil. Al in 2004 ruimden de eerste vrijwilligers zwerfvuil op in onze straten. Dertien jaar later wordt het volledige grondgebied van onze gemeente twee keer per jaar zwerfvuilvrij gemaakt. Daarnaast waren de resultaten van het 'blikjesproject' in 2014 bepalend voor het Vlaamse beleid rond zwerfvuil.

Meer info: milieudienst, 014 33 07 35, milieudienst@gemeentemol.be