U bent hier

Revolutionaire robottechnologie Plastigi genomineerd voor 'Belfius Smart Company Awards 2016'

Herentals | Provincie Antwerpen | Vlaanderen
15.03.2017 - 13.13u
Door: Herman Gezelle

Enkele maanden geleden lanceerde Belfius de 'Belfius Smart Awards 2016', de zoektocht naar vernieuwende projecten die maatschappelijke uitdagingen slim aanpakken.

Bij de genomineerden die meedingen in de categorie 'Belfius Smart Company Award < 10 miljoen euro omzet' is er o.m. Plastigi uit Herentals met zijn unieke en revolutionaire robottechnologie.  .

In totaal werden niet minder dan 185 projecten ingediend, waarvan er 50 werden genomineerd voor de officiële uitreiking op dinsdag 16 mei.

Wereldprimeur in Herentals: robot als slimme plasticproducent

Bij het klassieke rotatiegieten van kunststof, waarbij een matrijs in een oven verwarmd wordt door stookolie, gaat 95 procent van de energie verloren. Dat kan nu anders, dankzij de wereldprimeur van Plastigi Valiente uit Herentals.

CEO Filip Klaus Plastigi / Valiente : 'Met de Robomould gebeuren verwarming (via elektriciteit) en koeling (met vloeistof in gesloten circuit) rechtstreeks op de matrijs, die door een robot rondgedraaid wordt.

Dat proces vraagt slechts 10 tot 15 procent van de energie van de klassieke methode, zorgt voor kortere productietijden en ontlast de arbeiders, omdat de robot ook het zware tilwerk en het leegmaken van de matrijs op zich neemt.

En er is meer dan de energiebesparing en de kleinere ecologische voetafdruk. Door de kostenbesparing kan de productie, die vandaag in lageloonlanden gebeurt, opnieuw naar Vlaanderen verhuizen.

Ook andere toepassingen worden mogelijk dankzij deze unieke technologie, waardoor milieuvriendelijk vervaardigde producten in alle takken van de economie en maatschappij ingezet kunnen worden, tegen zeer competitieve prijzen.

Belfius Smart Company Awards

Bij de lokale besturen werd Laakdal door de jury geselecteerd voor de finale in de categorie 'Belfius Smart City Award < 30.000 inwoners'.

Voor het beoordelen van de 185 inzendingen deed Belfius een beroep op diverse gespecialiseerde jury's, die bestaan uit vertegenwoordigers uit de academische wereld, onderzoeksinstellingen en uit de zorg- en de technologiesector.

Nathalie Crutzen, jurylid en directrice van het Smart City Institute: "De keuze was niet eenvoudig. De 185 projecten die werden ingediend, dragen er immers elk op hun manier toe bij om België 'smarter' te maken.

De 50 genomineerde projecten zijn allesbehalve utopisch en dragen duidelijk bij tot het beantwoorden van de uitdagingen van onze samenleving: overheden die de burger beter dienen, ondernemingen die rendement koppelen aan duurzaamheid, scholen die technologische vooruitgang stimuleren enz. Wij hopen van ganser harte dat zij net als de andere ingediende projecten een bron van inspiratie zullen vormen voor andere openbare en privé-instellingen".

De Belfius Smart Awards richten zich tot lokale overheden, bedrijven, intercommunales, ziekenhuizen, scholen, rusthuizen en zorgcentra in de vier uithoeken van ons land die op een slimme manier een antwoord geven op de uitdagingen van morgen.

Laakdal: nieuw gemeentecentrum versterkt sociaal weefsel

Het gemeentebestuur van Laakdal bouwt een nieuw energiezuinig administratief centrum en maakt tegelijk zijn dorpskern duurzamer. Inwoners kunnen met hun administratieve vragen en meldingen rond gemeente, OCMW, politie en Bpost vanaf eind 2017 op één locatie terecht.

Voor de organisatie van publieke evenementen komt er een nieuw marktplein, zodat het sociale weefsel in de gemeente versterkt wordt. Een vernieuwde weginfrastructuur en toegankelijke bushaltes verbeteren de mobiliteit.

De gemeente werkt al enkele jaren aan duurzaamheid. Zo kwamen er zonnepanelen aan de 2 gemeentescholen, een zonneboiler op het dak van de sporthal en het dagcentrum én wordt de openbare verlichting geleidelijk aan vervangen door energiezuinige ledlampen. Bovendien werkt Laakdal aan laadpalen voor het opladen van 2 tot 10 elektrische voertuigen van de gemeente, het personeel en de inwoners. Tot slot laat de gemeente deze winter nog een thermografische luchtfoto opmaken, die de warmteverliezen via de daken in kaart brengt en inwoners moet aansporen het dak (extra) te isoleren.

Andere kanshebbers in de provincie

Naast deze drie genomineerden maken nog andere bedrijven of instellingen uit de provincie Antwerpen kans op een award:

Categorie 'Belfius Smart City Award ≥ 30.000 inwoners' :
Mechelen: fietskoeriers zijn de slimme schakel in Mechelen
Turnhout: stadsrenovatieproject focust op duurzaamheid en innovatie

Categorie 'Belfius Smart City Award < 30.000 inwoners'
Puurs: gemeente centraliseert dienstverlening aan de burger

Categorie 'Belfius Smart Company Award ≥ 10 miljoen euro omzet': Solenco Power (Turnhout): cleantechoplossing voor de opslag van zonne-energie
ECLUSE: met warmtenet naar 5 procent meer groene warmte

Categorie 'Belfius Smart Company Award < 10 miljoen euro omzet':
Quares (Mechelen/Antwerpen) lanceert fonds voor duurzame vastgoedinvesteringen
WaterstofNet (Turnhout): Waterstof als zero-emissie alternatief

Categorie 'Belfius Smart Care Award':
Hogeschool Sint-Lucas Antwerpen: 'Story Table: interactieve sprookjes in ziekenhuis'
FabLab+ (Stedelijk Onderwijs Antwerpen) : experimenteren en innoveren voor leerlingen en bedrijven HIVSET (Turnhout): Virtual reality om zorgvragers met dementie beter te begrijpen
Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel: mobiele app voor patiënten met bipolaire stoornissen
Hogeschool Thomas More Mechelen-Antwerpen: Streven naar heldere communicatie in de zorgsector

Officiële uitreiking tijdens Smart Belgium-event op 16 mei 2017.

(Foto's NNieuws)

imageMeer nieuws

Circus Pipo naast VC Herentals

Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 02.37u reading time1min

Circus Pipo slaat z'n tenten op aan het multifunctioneel terrein, Herenthoutseweg naast VC Herentals.  Je kan er van 1 tot en met 10 juli voorstellingen beleven.

Tickets aan de kassa of online https://circuspipobelgium.be/praktische-info/

'Circus Pipo staat sinds jaar en dag garant voor dé familie-uitstap bij uitstek.
Dit eigentijdse circus brengt een heerlijke mix van puur traditioneel circus en unieke, wervelende sensaties voor jong en oud.'

Braderij in westernstijl

Braderij in westernstijl
Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.41u

Wolfstee dicht tot februari 2023

Herentals | Neteland 28.06.2022 - 01.33u

Moonfield Festival op Oude Bleken Mol

Kempen regio | Mol 28.06.2022 - 01.14u

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals

CVO HIK : start zorgopleidingen in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 27.06.2022 - 18.58u

Turnhoutse huisartsen slaken noodkreet over huisartsentekort: "Signaal geven aan de overheid"

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Turnhout regio | Vlaanderen 27.06.2022 - 17.27u

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'

Tekentalenten gezocht voor de cartoonwedstrijd 'Olense Kartoenale'
EU | Internationaal | Neteland | Olen 27.06.2022 - 16.06u

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk

Piani, nieuwe all-in-one vloerspecialist van B&R Bouwgroep Arendonk
Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen 27.06.2022 - 15.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto