De organisatoren van Herentals Fietst hebben naast Gilbert nu ook een tweede topper aangekondigd. De Australiër Richie Porte (foto), winnaar van Parijs-Nice rijdt volgende week donderdag in Herentals. Richie Porte is bij team Sky zowat de luitenant van Chris Froome. Donderdag kreeg hij samen met Froome nog een tijdsstraf van 20" voor onrechtmatige bevoorrading in de bergrit naar L'Alpe-D'huez.

Terwijl de deelname van Jan Bakelants in zowat alle kranten is aangekondigd, kunnen de organisatoren enkel meedelen dat de onderhandelingen nog volop bezig zijn. Ook al laat Jan Bakelants in het Laatste Nieuws vandaag nog aankondigen dat hij maar één criterium rijdt, en dat van Herentals boven dat van Aalst verkiest. Er wordt ook nog onderhandeld met andere renners en hun managers.

Is Herentalsenaar Jan Bakelants nog niet zeker, dan komt David Boucher zeker. De voormalige Fransman met Belgische nationaliteit woont in Kasterlee.

Achter de schermen wordt verder hard gewerkt om nog meer voor het budget haalbare toppers naar Herentals Fietst te halen.

Eerste lijst namen

De contractbesprekingen voor de deelnemers aan het negende na-Tourcriterium in Herentals zijn nog volop aan de gang. De trend van de voorbije jaren, dat de deelnemerslijst steeds later klaar raakt, is dit jaar nog versterkt. De organisatie is nog in dialoog met een 20-tal renners en/of hun managers over hun mogelijke komst naar de Kempense wielerhoogdag. Onder hen vanzelfsprekend nog een paar toppers.

Toch kan de organisatie, na de aankondiging van de overeenkomst met wereldkampioen Philippe Gilbert, al uitpakken met een -vermoedelijk onverwachte- naam: niemand minder dan Richie Porte. "Met hem halen we na Robbie Mc Ewen voor de tweede keer een Australische topper naar Herentals", zegt voorzitter Charles Van de Wouwer trots. "Met Porte halen we niet alleen de luitenant van de vermoedelijke winnaar van de Tour 2013 naar Herentals. Maar ook de winnaar van Parijs-Nice van dit jaar. Een absolute topper waar we de komende jaren nog veel zullen van horen."

"De komst van Richie Porte past perfect in onze visie", zegt Van de Wouwer. "We kozen steeds voor een mix van renners uit de regio met een veld van internationale toppers. Richie Porte past perfect in dit plaatje. Wie weet wordt hij de tweede Australische naam op onze erelijst."

Naast Porte en Gilbert liggen nog dertien namen vast voor donderdag 25 juli. "Zoals elk jaar deden we veel renners uit de omgeving een voorstel", zegt de voorzitter. "In dit lijstje de renners die intussen hun komst hebben bevestigd. Van een aantal anderen wachten we nog op een handtekening. Opvallend in dit lijstje is misschien wel David Boucher. Een Fransman denkt u. Maar David is sinds dit jaar Belg. En Kempenaar, want hij woont in Kasterlee."

De organisatoren van het Herentalse criterium wensen ook te beklemtonen dat de berichten op enkele sites dat er een contract zou zijn met Jan Bakelants volstrekt fout zijn. "Natuurlijk staat Jan zeer hoog op onze verlanglijst", zegt voorzitter Charles Van de Wouwer. "En vermoedelijk van iedere wielerliefhebber. Er is contact met de manager van Jan, maar op dit moment geen contract. Verder wensen we daar op dit moment niet over te communiceren om de gesprekken alle kans te geven. Het bericht dat er zou sprake zijn van de komst van Froome, kunnen we bij deze klasseren als nieuws voor de Fabeltjeskrant. We betreuren het dat sommigen blijkbaar genoegen scheppen in het scheppen van onmogelijke verwachtingen voor onze organisatie. We kunnen blijkbaar niet genoeg herhalen dat wij moeten knokken voor elke euro. En dat, ondanks een jaar knokken door een batterij vrijwilligers, de verzamelde fondsen niet voldoen om nog maar te denken aan een gele trui."

De inrichters verwachten op donderdag iets meer dan 750 VIP-gasten in de VIP-tent op de Grote Markt. Op vrijdag zijn er bijna 300 VIP-gasten. "Een resultaat waar we zeer trots op zijn", besluit de voorzitter. "Wij merkten dit jaar meer dan ooit de crisis hard toeslaat. Dat we toch zoveel gasten bij elkaar krijgen, maakt dat we ons budget van vorig jaar weer kunnen evenaren. Opvallend dit jaar was de groeiende vraag voor VIP-arrangementen voor Herentals Feest op vrijdag."

 

DE VOORLOPIGE DEELNEMERSLIJST VAN HET NEGENDE NA TOUR CRITERIUM IN HERENTALS :

Richie Porte                            Sky Procycling

Philippe Gilbert                      BMC Racing Team            

Michael Van Staeyen             Topsport Vlaanderen-Baloise

Bart Wellens                           Telenet Fidea

David Boucher                        FDJ

Gert Dockx                              Lotto-Belisol

Frederique Robert                  Lotto-Belisol

Tosh Van Der Sande               Lotto-Belisol

Sander Armee                         Topsport Vlaanderen-Baloise

Tom Meeusen                         Telenet Fidea

Kevin Peeters                          Crelan-Euphony

Rob Peeters                            Telenet Fidea

Floris Smijers                          Verandas Willems

Corne Van Kessel                   Telenet Fidea

Kevin Cant                              Primator

Vrijdagavond volgt een nieuwe update. 

Foto : Velonews.