Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rita, ex-mantelzorger uit Geel, gaat mantelzorgers uit haar buurt coachen

Rita, ex-mantelzorger uit Geel, gaat mantelzorgers uit haar buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten: “Ik bied nu de ondersteuning aan die ik zelf hard nodig had”

Rita Nevelsteen uit Geel is één van de 10 ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) die voortaan mantelzorgers uit hun buurt gaan coachen. Hun missie? Vanuit ervaring op een praktische, professionele manier de weerbaarheid van mantelzorgers vergroten. Rita nam deel aan de allereerste opleiding ‘ervaringsdeskundige mantelzorgcoach’ van Samana.

 “Als dit pilootproject aanslaat, maken we het straks groter” – klinkt het bij Samana, de vereniging van én voor mensen met een chronische ziekte of zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers. Je zou een mantelzorger kunnen vergelijken met een (ongetrainde) marathonloper. Die stapt met overtuiging in een lange, uitdagende zorgkoers.

Een koers waar uithouding, doorzettingskracht en coaching onmisbaar zijn. Mantelzorger zijn: hoe hou je dat vol? Hoe stel je grenzen? Hoe zorg je voor jezelf? Hoe vraag jij zelf hulp? Hoe vind je de balans tussen draaglast en draagkracht?

De zorgenquête 2021 windt er geen doekjes om: 610.000 inwoners uit provincie Antwerpen verlenen mantelzorg. Die grote groep mantelzorgers heeft heel wat vragen en is steeds meer op zoek naar ondersteuning door ervaringsdeskundigen. 

Rita Nevelsteen uit Geel vertelt: Al heel jong werd ik geconfronteerd met 'zorgen voor'; al besefte ik toen niet dat ik mantelzorg gaf. Ook later, toen ik als verpleegkundige aan de slag ging, was het ‘normaal' dat ik binnen en buiten mijn werkuren hulp gaf. Mijn moeke had geen draagkracht door eigen trauma's en mijn vader stortte zich in de sportwereld waardoor hij niet veel thuis was. Toen mijn zus ernstig ziek werd, nam ik de zorg voor haar op. Ik deed dat met overtuiging want ik wilde mijn zus in haar eigen huisje waardig en gelukkig zien - en niet in de kliniek waar ze zo ongelukkig werd. Ik zorgde voor haar, voor haar gezin, voor mijn gezin én ik ondersteunde moeke en vake.

Een hele stevige zorglast en het enige wat mij in die periode bezighield was: ik moet dit volhouden. Woorden van waardering had ik niet nodig, maar wel iemand bij wie ik kon huilen, tieren, roepen en zeggen hoeveel pijn ik had, dat ik moe was en aan wie ik mijn verhaal kon vertellen. Als ik terugkijk, was het een voorrecht om te mogen zorgen voor de mensen van wie ik hou, maar ik vergeet nooit welke bergen ik heb moeten verzetten.

Mantelzorgers worden vaak vergeten en moeten zelf veel uitvlooien. Als ervaringsdeskundige coach hoop ik waardevolle ondersteuning te kunnen geven aan mantelzorgers. Met respect, begrip en vertrouwen - zodat die mantelzorger kan voelen: 'ik sta er niet alleen voor'.

Johan Tourné, directeur Samana bij Samana: “Dit project is een antwoord op een heel directe vraag uit het zorgveld. We kregen op onze radar dat mantelzorgers graag ondersteuning willen krijgen van getrainde coaches die zelf mantelzorger zijn (geweest). Samen met een expert zette het team van Samana de schouders onder die uitdaging. Het resultaat is een coaching opleiding voor (ex)mantelzorgers.  De eerste lichting van 10 ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches -waaronder Tania- is afgezwaaid. Ze zijn klaar om de tanden te zetten in coaching van andere mantelzorgers.”

Hoe kunnen mantelzorgers beroep doen op Rita en haar 9 collega’s? Vanaf vandaag kunnen mantelzorgers terecht bij Rita en de 9 andere EMC’s. Elke Vlaming kan zich inschrijven voor ondersteuning door een ervaringsdeskundige mantelzorgcoach via de link www.samana.be/mantelzorgcoaches. Dit traject is gratis voor de aanvragers. Binnen de vijf dagen neemt een coach uit de regio contact met hen op en maakt een afspraak voor een eerste gesprek. Het coaching traject bestaat uit maximum 4 gesprekken van een uur. 

Samana werkt vandaag al aan de volgende lichting EMC’s. Mantelzorgers die in de toekomst graag zelf EMC willen worden, kunnen dat laten weten aan Samana via telefoonnummer: 02 246 47 74 of mantelzorg@samana.be. Enkele praktische links voor mantelzorg-ondersteuning via Samana:

  • Iedereen kan een coaching traject met een Samana ervaringsgerichte mantelzorger aanvragen via: www.samana.be/mantelzorgcoaches
  • Via de Samana Mantelzorgtelefoon vinden mantelzorgers een luisterend oor bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen. De lijn wordt bemand door ervaringsdeskundigen die hen met weinig woorden begrijpen. Samana Mantelzorgtelefoon: 078 15 50 20 - iedere werkdag bereikbaar van 10 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.
  • Het volledige aanbod opleidingen voor mantelzorgers van Samana kan je vinden op: www.samana.be/vorming/

Deel dit artikel