Eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Er zit te veel pfas in, acht tot tien keer hoger dan bij vergelijkbare producten in de winkel.

Dat advies geeft het Nederlandse RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

'Het is vooral bedoeld voor hobbyvissers die hun vangst mee naar huis nemen om daar op te eten.

Het advies sluit aan bij een eerdere oproep van de GGD Zeeland om voorlopig geen zelf gevangen vis uit de Westerschelde te eten, na een onderzoek van Omroep Zeeland. Het eten van de zeegroente lamsoor kan geen kwaad.'

3M pfas-vervuiling Zwijndrecht Antwerpen

Vorig jaar ontstond in Zeeland grote onrust toen bekend werd dat het chemieconcern 3M in het Belgische Zwijndrecht duizenden kilo's pfas per jaar loosde op de Schelde.

Via de Westerschelde stroomt het naar zee. Pfas die door vis en andere zeeproducten in het menselijk lichaam komt, draagt extra bij aan de toch al hoge pfas-blootstelling via andere bronnen in Nederland.

Bevolkingsonderzoek

De gemeenten rond de Westerschelde pleiten al langer voor een bevolkingsonderzoek, waarbij wordt gekeken hoeveel pfas omwonenden in hun lichaam hebben.

GGD Zeeland vond het daarvoor nog te vroeg en wilde wachten op de uitkomsten van dit voedselveiligheidsonderzoek. Het is nog niet bekend hoe de GGD er nu over denkt. (Bron NOS)  Foto Zeeland.nl.