Rob Proost (32) van Barijs in Lichtaart won maandag op de Horeca Expo Gent het Belgisch kampioenschap voor ambachtelijke ijsbereiders. Zijn frambozenijs met lychee en rozenwater overtuigde de jury.

Rob nam z'n schitterende beker in ontvangst alsof het zijn vrouw was. Vader Proost was zo mogelijk nog enthousiaster. De tranen stonden in zijn ogen.

De finale van de Gelato Festival Challenge is een organisatie van Carpigiani Ambachtelijk Benelux uit Pulderbos.

De wedstrijd telde 25 deelnemers. Sommigen pakten uit met heel speciale ijssmaken. Wat dacht u van gintonicijs met aardappel? Of mango met paarse bergbasilicum en Chardonnay-azijn of geitenkaasijs met noten en spek?

Dan hield Rob Proost van Barijs uit de Leistraat het nog simpel met zijn frambozensorbet met lychee en rozenwater. Hij haalde het van Wim Van Houcke uit Bornem, die espresso met zout en karamel had gedraaid. (pp) foto's CA/ N.