Ook in de bancaire en financiële sector zijn door de coronacrisis veel vacatures stopgezet, al is er een duidelijk onderscheid tussen de rekrutering voor essentiële en minder-essentiële functies. Vooral compliance professionals blijven gewild, zo blijkt uit de jaarlijkse Salary Survey van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters.

De onzekerheid op de arbeidsmarkt als gevolg van de Corona-pandemie maakt organisaties zeer risicobewust, voornamelijk in de banksector. "Banken en andere financiële instellingen dienen zich nu eenmaal aan wet- en regelgeving te houden, crisis of niet" vertelt Marie-Astrid Carlier, Associate Director bij Robert Walters.

"Deze vacatures kunnen niet zoals sommige andere vacatures tijdelijk 'on hold' worden gezet, want als het op het gebied van compliance misgaat, zijn de gevolgen meteen groot. Dat kan leiden tot boetes van honderden miljoenen euro's. Voor financiële instellingen is het dus essentieel de juiste expertise in huis te hebben."

Vraag naar specialisten binnen interne controle en risk management blijft hoog

De lopende digitaliseringsprojecten zullen ook dit jaar doorgaan, waardoor er een blijvende vraag zal zijn naar specialisten om deze innovaties te ondersteunen.

Marie-Astrid: "Organisaties zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe manier van werken en dit brengt veel nieuwe interne processen met zich mee die moeten worden ingevoerd. Om dit te ondersteunen zal ook de vraag naar specialisten binnen interne controle en risicomanagement hoog blijven dit jaar."

Interne auditors blijven gegeerd, maar de focus zal vooral liggen op het rekruteren van compliance- en risicospecialisten. Credit risk specialisten bijvoorbeeld, die gespecialiseerd zijn in het in kaart brengen van risico's met betrekking tot leningen, blijven ook in 2021 erg gewild.

Salarissen stagneren

De afgelopen jaren bleef de vraag naar specialisten binnen de sector hoog en dat dreef de salarissen op. Maar in 2021 zullen organisaties in de bank- en financiële sector geen grote salarisverhogingen doorvoeren.

Gezien de huidige omstandigheden verwachten professionals trouwens niet een flinke salarisverhoging te krijgen. Maar voor professionals op gebied van compliance ligt dat anders. "Daar kan top talent wel het onderste uit de kan halen, net omdat ze zo gegeerd zijn" besluit Marie-Astrid.