Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Robert Walters : 'Examens en studentenjob combineren? Zo lukt het'

foto NNieuws 2011 KUL

Studeren en werken is geen makkelijke combinatie. Je moet presteren op je job én goede resultaten halen. Toch biedt een studentenjob ook voordelen – zeker als die aansluit bij je opleiding. Volg je bijvoorbeeld economie, dan is ervaring in een boekhoudkantoor waardevoller dan kassawerk in de supermarkt. 

 

Bovendien helpt een studentenjob om de stijgende kosten van het studentenleven te dragen, zeker als je (deels) zelf instaat voor je studiekosten.

Recruitment specialist Robert Walters geeft praktische tips om je studentenjob vlot af te stemmen op je blok- en examenplanning.

 

 

Informeer je omgeving

 

De beste manier om ervoor te zorgen dat er voldoende tijd is om alle leerstof te beheersen, is om de werkgever zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de blokperiode en de data waarop je examens moet afleggen. Geef dus ook duidelijk aan wanneer je wel en niet beschikbaar bent om te werken tijdens deze drukke periode.

Ook op sociaal vlak loont open communicatie. Laat vrienden en familie op voorhand weten dat je tijdens drukke studieperiodes minder vaak aanwezig zult zijn op feestjes of bijeenkomsten. Zo creëer je begrip en voorkom je misverstanden.

 

 

Plannen, plannen en nog eens plannen

Een realistische planning is cruciaal. Stel elke week een overzicht op van wat je per dag moet afwerken – zowel voor je examens als voor je job. Leg beide agenda’s naast elkaar en kijk of je planning haalbaar is. Indien nodig, vraag op tijd extra verlof.

 

 

Stel doelen en bepaal je prioriteiten

Richt je niet enkel op het einddoel – je diploma – maar stel ook tussentijdse doelen. Denk aan wekelijkse of maandelijkse mijlpalen om gefocust en gemotiveerd te blijven. Een vaste studieroutine, bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip starten, helpt om uitstelgedrag te vermijden. Vergeet niet jezelf te belonen als je een doel behaalt.

Zeker tijdens de examenperiode is het belangrijk je prioriteiten te kennen. Zet je studies op de eerste plaats en vermijd overuren op het werk als die je slaagkansen in gevaar brengen.

 

Durf hulp te vragen

Een goede balans vinden tussen werken en studeren is niet vanzelfsprekend. Praat daarom met collega’s, vrienden of familie – je bent vast niet de enige die beide combineert. Ook je hogeschool of universiteit kan ondersteuning bieden, bijvoorbeeld via flexibele studietrajecten. Heb je nog vragen of loop je ergens vast? Aarzel dan niet om je studentenbegeleider in te schakelen.

 

Voorzie voldoende pauzes

Om op lange termijn vol te houden, zijn ontspanningsmomenten essentieel – zowel mentaal als fysiek. Je brein heeft af en toe rust nodig om zich opnieuw goed te kunnen concentreren. Regelmatig pauzeren zorgt ervoor dat je nadien weer met volle focus aan de slag kan. Ga bijvoorbeeld even sporten, maak een korte wandeling of spreek af met vrienden.

foto NNieuws 2011 KUL

Deel dit artikel