U bent hier

Robert Walters : 'Executives willen organisatie door de crisis loodsen'

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
03.03.2021 - 16.58u
Door: Mark Jaspers

Executives blijven vanwege de coronacrisis trouw aan hun organisatie. Toch kan de pandemie er op termijn ook voor zorgen dat er in topfuncties een wisseling van de wacht plaatsvindt, wanneer er na de crisis een ander soort executive nodig is, of wanneer topmanagers zelf toe zijn aan een nieuwe uitdaging.

Salarissen voor topfuncties blijven in 2021 stabiel, zo blijkt uit de jaarlijkse Salary Survey van rekruteringskantoor Robert Walters.

Executives voelen zich verantwoordelijk voor de organisatie

Volgens Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters en gespecialiseerd in onder meer executive search, voelt het management op c-level zich net tijdens deze coronacrisis extra verantwoordelijk voor de organisatie.

Zij willen samen met de medewerkers strijden om de crisis goed te doorstaan. Die toewijding zorgt ervoor dat deze topmanagers op dit moment honkvaster zijn. Özlem: "Om het maar zo te zeggen: de kapitein verlaat als laatste het schip."

Aan de andere kant speelt volgens Özlem ook mee dat een deel van de executives in deze periode risicomijdend gedrag vertoont. "Misschien voelen sommige managers op topniveau wel de kriebels om iets anders te gaan doen, maar wachten ze liever tot de storm is gaan liggen."

Op termijn wellicht behoefte aan ander soort manager

Zetten executives en bedrijven op dit moment alle zeilen bij om de pandemie goed door te komen, op termijn kan er volgens Özlem behoefte ontstaan aan een ander soort manager. "Misschien dat de persoon die voor de crisis een mooie groei vertoonde niet de executive is die goed kan herstructureren en herbouwen."

In sommige zwaar getroffen sectoren ziet Özlem deze veranderingen nu al plaatsvinden. "De entertainment en toeristische sector zijn bijvoorbeeld zo zwaar geraakt door de crisis dat daar nu al forser wordt ingegrepen."

Executive na pandemie misschien ook zelf toe aan nieuwe uitdaging

Volgens Özlem zullen eventuele veranderingen op topposities niet alleen vanuit de organisatie in gang worden gezet. Zo verwacht zij dat de groep executives die tijdens de crisis honkvast bleek omdat zij het risico van een overstap te groot vond, naar nieuwe kansen gaat uitkijken.

"Maar ook die andere groep die vanwege een verantwoordelijkheidsgevoel bleef zal misschien de balans opmaken. Zij hebben met de hele organisatie de storm doorstaan en dat zal een ongelooflijke rush geweest zijn. Dan kan ik me voorstellen dat de uitdaging een beetje verdwenen is en dat zij ook openstaan voor iets nieuws."

Salarissen stabiel

De beloningen voor topfuncties blijven in 2021 ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden, al kan het volgens Özlem zijn dat executives in zwaar getroffen sectoren wordt gevraagd tijdelijk salaris in te leveren.

Verder verwacht Özlem dat salarispakketten sterker geïndividualiseerd gaan worden. "Dus niet meer standaard een basissalaris met een bonus of opties bij goede resultaten en een auto van de zaak. Doelstellingen worden per sector meer aangepast aan de realiteit. Er komt meer maatwerk rondom afspraken voor short term en long term incentives."

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto