Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Robert Walters : 'Overwin je zenuwen voor je sollicitatiegesprek'

Zenuwen voor een sollicitatiegesprek zijn heel normaal, maar met het deskundige advies van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters kun je die nervositeit omzetten in een positieve drijfveer.

Lees hier hoe je je effectief kunt voorbereiden en jouw sollicitatiegesprek met vertrouwen tegemoet kunt gaan: 

Grondig onderzoek: Kennis is macht. Doe onderzoek naar je potentiële werkgever, bekijk hoe jouw vaardigheden aansluiten bij de functie en oefen je antwoorden op mogelijke vragen. Maak gebruik van platforms zoals Glassdoor voor inzicht in het sollicitatieproces. 

Oefenen, oefenen, oefenen: Neem je antwoorden hardop door en vraag feedback aan een vriend of collega die je vertrouwt. Dit zal wonderen doen voor je zelfvertrouwen. 

Plan je route: Voorkom reisstress door de interviewlocatie ruim van tevoren te bekijken. Plan indien nodig een proefrit en zorg ervoor dat alle benodigde documenten klaarliggen voor vertrek. 

Ken je publiek: Ga na wie je gaat ontmoeten. Inzicht in hun achtergrond kan helpen bij het stellen van vragen en het opbouwen van een goede verstandhouding. 

Kleed je voor succes: Kies een outfit die zowel professioneel als comfortabel is. Voorkom last-minute garderobe problemen door vooruit te plannen. 

Stel negatieve gedachten op de proef: Bestrijd angst met rationeel denken. Herinner jezelf aan je kwalificaties en de belangstelling die de werkgever voor je heeft. 

Relativeer de situatie: Vergeet niet dat de interviewer ook een mens is. Ze willen net zo graag de juiste kandidaat vinden als jij de job wilt. 

Stel je positief op: Kader je gedachten positief in en visualiseer succes. Regel een traktatie voor jezelf na het gesprek, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. 

Beheers je ademhaling: Oefen diepe, langzame ademhalingstechnieken om je zenuwen te kalmeren en jezelf te stabiliseren. 

Ontspan en kom tot rust: Geef de avond voor het gesprek prioriteit aan ontspanning. Doe activiteiten die je blij maken en vermijd cafeïne voor een goede nachtrust.  

Ochtendrituelen: Sta vroeg op, beweeg en geef je lichaam energie met een voedzaam ontbijt. Kom fris en energiek aan bij je sollicitatiegesprek. 

Laatste voorbereidingen: Bestrijd eventuele zenuwen op het laatste moment met koud water en blijf diep ademhalen. Ga een vriendelijk gesprek aan met de mensen om je heen om de spanning te verlichten. 

Met deze tips kun je zelfverzekerd en evenwichtig naar je volgende sollicitatiegesprek toewerken. Vergeet niet dat voorbereiding belangrijk is, maar een positieve instelling ook. Veel succes! '

 

Deel dit artikel