Over de gezonde eigenschappen en het imago van Japanse groene thee en matcha bestaat heel wat medische literatuur. 'Hét superfood van de superfoods', blokletterden kranten in Hollywood vorig jaar.

Wat is de essentie rond de uitspraken van dr. Hidetoshi Masumoto ? "Japanners hebben de hoogste levensverwachting. 80% drinkt dagelijks Matcha en groene thee", zegt de beroemde auteur. "We menen dat dagelijkse groene theeconsumptie beschouwd wordt als preventieve strategie tegen kanker."

Robin Boels uit Brugge (53), zaakvoerder van de 'Thee Academie Vlaanderen', kwam zaterdag, samen met enkele afgestudeerde Kempense cursisten, afgezakt naar Kapittelbossen Herentals voor een Japanse Uji-tea-tasting bij Guy Verellen zaakvoerder van PuurMatcha.be met rechtstreekse import vanuit Uji Kioto bij de theeboer.

'Theeopleiding op hoog niveau'

'Thee Academie Vlaanderen en de Brussels Tea Academy biedt je een theeopleiding aan op hoog niveau', zegt Robin Boels. 'Naast het verwerven van uitgebreide kennis over thee staan vooral de vaardigheden van een theesommelier centraal.  We pakken deze training op een professionele en gestructureerde manier aan. 

Voor een goede Japanse thee moet je diep in de buidel tasten. Voor kwaliteit staat altijd een prijs. 

Ik vind heel wat theeën lekker. Wit, groen, zwart, oolong of Pu-Erh. Het maakt niet uit. Ik hou van de natuurlijke aroma’s in het pure theeblad. Naargelang het tijdstip van de dag, het gezelschap en mijn humeur kies ik voor een bepaalde thee. Voor Japanse groene the kies ik de top Sencha, Kabusecha en Fukamushi Sencha.

Thee of infusie?

'Mijn voorkeur heeft thee afkomstig van de Camellia Sinensis – theeplant, in al zijn verschillende vormen. De aroma’s zijn oneindig', besluit een gepassioneerde Robin Boels.

In 2012 kreeg Boels tijdens de beurs ‘Beleef Koffie, Beleef Thee’ in Utrecht de titel van 'Beste theesommelier van de Lage Landen' tijdens het Dutch Tea Championship.

Maurice Uji Tea Shop in Herentals - contact 0486-760809 Guy - exclusief in Vlaanderen

Wil je meer weten over Uji Matcha & Japan green tea, bekijk dan de reportages met de sympathieke Vlaamse dr. Saskia Thoelen (PhD Japanologie KUL en univ Tokyo) op de Japanse NHK-TV, ook met andere gastronomische onderwerpen.

Op de foto's : Theesommeliers Robin Boels uit Brugge, Veerle Verhulst uit Grobbendonk, Mohamed Bouhadan (Deurne) en Karolien Marck uit Geel,  te gast op de Japanse Uji Tea Tasting in de Kapittelbossen Herentals / Nnieuws - vid in 1080p HD.

Guy Verellen / Nnieuws.