De Rode Duivels hebben gisteren de Verenigde Staten verslagen en daarmee ook het kijkcijferrecord verbroken. Maar liefst 2.366.565 mensen stemden gisterenavond af op Sporza om de WK-wedstrijd te volgen. "Schalkse ruiters" moeten het na 17 jaar voortaan met de tweede plaats in de rangschikking doen.

Sinds 2 maart 1997 staat het kijkcijferrecord op naam van "Schalkse ruiters" met 2.278.675 kijkers. Geen enkel programma wist de voorbije 17 jaar beter te scoren. Tot gisteren de Rode Duivels het moesten opnemen tegen de Verenigde Staten. Zij kregen 87.890 extra kijkers voor het scherm en haalden zo een totaal van 2.366.565 kijkers en een marktaandeel van 85,4 procent. Opvallend gezien het late uur van de wedstrijd.

Het aantal kijkers bereikte een piek om 23.48 uur, met 2.517.500 kijkers en 91,9 procent marktaandeel. Uit eigen onderzoek van de VRT blijkt dat daarnaast nog eens 475.000 mensen de wedstrijd buitenshuis volgden.

"Het WK is erg populair en de Rode Duivels doen het zeer goed", verklaart Jean-Philip De Tender, manager Televisie bij de VRT, het record. "Het is traditioneel zo dat sport mensen verenigt rond het televisiescherm. Als je dan zo een fantastisch team hebt als de Rode Duivels krijg je goede wedstrijden, wordt het record gebroken en televisiegeschiedenis geschreven."

Nu zaterdag spelen de Rode Duivels om 18 uur hun volgende match tegen Argentinië. De kans dat het record dan opnieuw sneuvelt, is bestaande. "Er zal sowieso opnieuw veel volk kijken", zegt De Tender. "Of er ook een nieuw record volgt, is afwachten. Het doel is wel niet om records te breken, maar wel om goede en boeiende wedstrijden te hebben. Hopelijk winnen ze." (vrt)