U bent hier

Rode Kruis : 'Herentals Hartveilige stad '

Herentals | Vlaanderen
07.04.2016 - 11.47u
Door: Herman Gezelle

Dinsdagavond huldigde het Rode Kruis Herentals in kasteel Le Paige de 60 geslaagde cursisten van de reanimatie-AED-opleiding en een 10-tal van de vorming Hulp.   RK-voorzitter Francis Van Leemputte : 'Medio 2015 ondertekenden de stad Herentals en het Rode Kruis een samenwerkingsovereenkomst om Herentals hartveilig te maken.  De stad heeft ondertussen 2 AED's (automatische externe defibrillator) bij aangekocht. 

In totaal hangt er nu 1 in cc 't Schaliken, de Vossenberg en het Netepark. Ondertussen heeft ook politie Neteland en het Sport Vlaanderen-centrum een AED operationeel.

Wat is een AED-toestel = automatische externe defibrillator

Alleen in noodgevallen mag dit toestel gebruikt worden.  Een snel optreden doet de overlevingskansen van het slachtoffer met 60%-70% stijgen.

Iedereen kan een AED gebruiken :

De AED is een belangrijk apparaat bij de eerste hulp na een hartaanval, maar vervangt niet de gewone reanimatie. Die is nog altijd nodig om zuurstof toe te dienen en rond te sturen, anders raken de hersenen beschadigd. Ook om de tijd te overbruggen tot de AED er is, is reanimatie nodig. Een AED is een dus een hulpmiddel bij de reanimatie, het kan reanimatie in geen geval vervangen of overbodig maken.

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Helpt een schok niet? Dan doet het toestel niets. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.

Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het leidt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen.

Op deze manier kan er mogelijk veel tijd en een leven gespaard als je weet dat er in de buurt een AED beschikbaar is en je niet moet wachten op de hulpdiensten.

Rode Kruis afdeling Herentals heeft zelf een extra AED aangekocht, deze hangt aan de gevel van het lokaal Schoolstraat 46 te Herentals.

Stickers 14-daagse

Ook dit jaar zal je de vrijwilligers van het Rode Kruis tijdens de 14-daagse met stickers tegenkomen. 28-29 & 30 april staan wij op de kruispunten en bieden wij u een sticker te koop aan voor 5€ met de Rode Ridder als stripfiguur.

De sticker draagt als slogan "IK WERK MEE AAN EEN HARTVEILIG HERENTALS" omdat wij ons ook dit jaar extra inzetten rond het project Hartveilig', besluit RK-voorzitter Francis Van Leemputte.

Deelnemers cursus reanimatie en defibrillatie AED :

Alen Benny, Musa Abu,  Van Eecke Annelies,  Van Genechten Annemie, Torfs Dieterick,  Mens Hilde, Jeanne Verschueren,  Hermans Jolien,  Jos Reypens, Marcel Geys, Marleen Van Genechten,  Nathalie Ceunen, Raymond Fonteyn,  Rita Goor, Arend Van Acker, Bert Leysen,  Guy Ooms, Lieven van Espen,  Rudy Berré,  Simon Van Gorp, Sylvie Van Myrop,  Anne Feyten, Mr en Mevr Ascani – d'Joos,  Griet Bulckens, Heidi Baeten,  Jody Boeckx, Suzy Heylen,
Jonathan Vandorpe,  Kim van Peer, Kirsten Tuerlinckx, Mr en Mevr Clé – De Bal, Annie Taels,  Rob Thijs,  Sarah Swenne, Ulrich Moons, Mr en mevr Janssens – Lievens,  Els Van Gorp, Flor Smits, Jean Trommelmans, Ilse Belmans, Kim Heremans,  Maria Bouwen, Thomas Sels,  Veerle Verhoeven,  Wendy Van Gansen,  Ann Geens, Fabian Dillen, Robin Jannsens.

Slaagden in de cursus Helper :

Sterckens Chloë,  Van Gemert David,  Dorien van Reusel, Evelien Claes, Daneels Jens,  Liesbeth Moons en Mathé Natascha.

Foto's Johan Temmerman / NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto