U bent hier

Rode Kruis-Olen schenkt 3 AED-toestellen aan Olen

Olen
10.10.2019 - 16.05u
Door: Mark Jaspers

Rode Kruis-Olen schenkt naar aanleiding van haar 75e verjaardag drie AED-toestellen aan de Olense inwoners. Op vrijdag 11 oktober overhandigen ze de toestellen aan het lokaal bestuur tijdens een verjaardagsreceptie in het gemeentehuis. Ze stellen dan ook de nieuwe werkkledij voor en zetten een aantal hulpverleners in de bloemetjes als blijk van waardering voor hun jarenlange inzet.

Wat is een AED-toestel?

Bij een hartstilstand kan een AED-toestel gebruikt worden. Door het toedienen van een elektrische schok met dit toestel kan de verstoring van het normale hartritme verholpen worden. Het AED-toestel tijdig gebruiken, kan dus levens redden.

Iedereen kan en mag een AED-toestel bedienen. Het is wel nodig om na de elektrische schok een reanimatie uit te voeren. Verwittig ook steeds zo snel mogelijk de hulpdiensten en een hulpverlener.

75 jaar Rode Kruis – een beetje geschiedenis

Het Rode Kruis Vlaanderen afdeling Olen is ontstaan vanuit de medische dienst van "Het Fabriek van Olen" tijdens de 2de wereldoorlog, namelijk 27 juli 1943. Door deze verbondenheid kwam er een uitstekende samenwerking tot stand, die tot op de dag van vandaag blijft bestaan.

Rode Kruis-Olen kreeg in het begin huisvesting van de fabriek. De eerste hulplessen werden oorspronkelijk op hun terreinen gegeven. Tijdens de jaren '50 nam afdeling Olen regelmatig deel aan de eerste hulptornooien, die ze ook vaak wonnen.

Tijdens de jaren '70 zag het Jeugd Rode Kruis het levenslicht. De aansluiting is nog steeds gratis. Daarom biedt het vandaag de dag nog steeds jongeren uit alle klassen de kans om zich te ontplooien.

De algemene leiding van de afdeling bleeft tot 1999 in handen van de fabriek. Ondertussen was er een samenwerking ontstaan met de gemeente en werd Teunenberg een nieuwe uitvalbasis.

Sinds de jaren 2000 werd het aanbod en de diensten verbreed en vergroot, op basis van de vragen en de noden van de bevolking, waarbij het Rode Kruis ondertussen al heel wat naamsbekendheid verwierf.

Naast de bekende hulpdienst, de bloeddienst, het ziekenvervoer, de rampenwerking en het Jeugd Rode Kruis is er veel aandacht voor sociale hulpverlening. Denk hierbij aan de uitleendienst (krukken en bedden), de vakantiekampen, het brugfigurenproject waarbij het jongeren begeleidt bij hun studie en huiswerken het vervoer naar het restaurant "Komie Geire".

Via de dienst vorming richt Rode Kruis-Olen kunnen Olenaars opleidingen volgens zoals een EHBO-cursus of leren reanimeren met AED.

imageMeer nieuws

Dit is beslist op de Nationale Veiligheidsraad

Dit is beslist op de Nationale Veiligheidsraad
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 23.09.2020 - 14.32u

Sciensano lanceert nieuwe COVID-19-barometer

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.09.2020 - 17.40u

Start academiejaar: zo ga je coronaproof op kot

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.09.2020 - 17.38u

Torfs ziet omzet stijgen na faillissement Brantano

Torfs ziet omzet stijgen na faillissement Brantano
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.09.2020 - 17.34u

Dubbel zoveel betalingen met smartphone

Kempen regio | Vlaanderen 22.09.2020 - 17.32u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto