U bent hier

Rode Kruis-Vlaanderen klaar voor 50e Dodentocht

Kempen regio | Provincie Antwerpen
08.08.2019 - 13.16u
Door: Herman Gezelle

De Dodentocht viert dit jaar zijn 50e editie en daar zet Rode Kruis-Vlaanderen al 36 jaar lang mee de behulpzame schouders onder. Ook heel wat deelnemers uit onze regio staan vrijdag aan de start in Bornem.

Sinds 1983 mobiliseert het Rode Kruis hulpverleners die in de hulpposten langs het parcours de dappere wandelaars opvangen.

Ook dit jaar staan ze klaar: 300 vrijwilligers smeren de benen in om 13.000 deelnemers de beste zorgen te bieden. 100 kilometer aan één stuk wandelen is niet te onderschatten. Pijnlijke voeten, spierkrampen en blaren zijn dan ook de meest voorkomende klachten.

Om al dit voetenleed zoveel mogelijk in te perken, verspreidt het Rode Kruis enkele preventieve tips.

Blaas blaren van hun sokken

Met een minimum aan inspanning kan je de kans op blaren verkleinen. Eerste stap: draag een dunne sok onder je dikke wollen sokken. Die vermindert de wrijving tussen je schoen en je huid. Kies bij voorkeur voor polyester sokken.

Draag bovendien geen gloednieuwe schoenen. Die kunnen knellen en ook dat zorgt voor... jép, blaren!

Stop ten slotte zeker ook enkele reservesokken in je rugzak. Droge sokken en schoenen zijn essentieel om blaren te voorkomen. Op zoek naar een poedertje, pleister, crème of spray om jezelf blarenellende te besparen? Vraag dan advies aan je apotheker of arts.

Miljaar, een blaar!

Toch een blaar opgelopen tijdens het wandelen? Dan laat je 'm, als je nog verder moet wandelen, best openprikken. De kans is immers groot dat de blaar gaat openscheuren bij het wandelen en dat verhoogt de kans op infectie. Je kan je blaren altijd in één van de 11 Rode Kruishulpposten langs het parcours laten openprikken. Stel je blaren vast op het einde van je tocht? Laat je voeten dan een nachtje rusten en laat de blaren intact.

Eerste hulp bij regen

De weerkaarten voorspellen warm weer, maar ook mogelijke buien vrijdagavond. Bij regenweer zijn een lichte regenjas en droge reservesokken zeker geen overbodige luxe. Ook een zaklamp is handig, zo zie je beter waar je loopt en vermijd je natte voeten! Voorzie ook warme kledij voor de koudere avond en nacht. Drink voldoende water, ook al is het niet meer zo warm.

En breng op tijd je energie weer op peil door op geregelde tijdstippen te eten. Ook gesuikerde warme dranken kunnen daarbij helpen. Ten slotte: beperk het gewicht van je rugzak. Elke kilogram is er eentje te veel en die laatste loodjes wegen sowieso al zwaar...

Rode Kruis-Vlaanderen wenst elke wandelaar een blaarloos parcours toe. (pb)

imageMeer nieuws

Inbraak bij Chiro Jong Leven in Nijlen

Nijlen regio 26.10.2020 - 08.53u

IOK-bouwgronden in Dennenstraat Geel

IOK-bouwgronden in Dennenstraat Geel
Geel 26.10.2020 - 06.49u

Kerstmagie Kasteel Westerlo gaat door

Kerstmagie Kasteel Westerlo gaat door
Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 25.10.2020 - 19.36u

Auto's weer over Grote Markt Turnhout

Turnhout regio 25.10.2020 - 19.20u

Herfstvakantie wordt verlengd tot en met 11 november

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 25.10.2020 - 18.59u

Geen fuif of eetfestijn, hoe groot is de corona-impact op de jeugdbeweging? "We gaan geen groepen failliet laten gaan"

Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 25.10.2020 - 08.35u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto