Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rode Kruis-Vlaanderen maakt €200.000 vrij voor humanitaire hulp bij aardbevingen in Turkije en Syrië

URL

Rode Kruis-Vlaanderen zet 200.000 euro vanuit het noodhulpfonds in voor humanitaire ondersteuning bij de aardbevingen die Turkije en Syrië getroffen hebben. De noden ter plaatse zijn immers enorm hoog: er is op dit moment al sprake van meer dan 4.300 doden en zo’n 10.000 gewonden.

Bovendien zijn ook duizenden gebouwen verwoest. “Onze collega’s van de Turkse Rode Halve Maan, de Syrische Rode Halve Maan en het internationale Rode Kruis kunnen momenteel alle hulp gebruiken”, aldus Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking van Rode Kruis-Vlaanderen. "Je kan dus een steentje  bijdragen via rodekruis.be/aardbeving of het Rode Kruis-Vlaanderen rekeningnummer BE93 0000 0065 6667 met vermelding aardbeving.”

De gevolgen van de aardbevingen in Turkije en Syrië zijn immens: elk uur stijgen de cijfers van het aantal slachtoffers en de schade aan gebouwen en infrastructuur. Zeker met de weersomstandigheden in de regio – ‘s nachts zijn er vriestemperaturen – is de situatie des te meer precair.

“Het spreekt dus voor zich dat de noden ter plaatse enorm hoog zijn. We maken dan ook nu meteen 200.000 euro vrij uit het noodhulpfonds, voor humanitaire bijstand in Turkije en Syrië. Dat geld zal ingezet worden om aan de eerste acute noden tegemoet te komen. Denk bijvoorbeeld aan voedsel, water, hygiënische kits en medische hulp, maar ook aan onderdak: tenten, bedden, slaapzakken, dekens, enzovoort.” Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking – Rode Kruis-Vlaanderen 

Die 200.000 euro wordt ofwel via partnerverenigingen in het Rode Kruis netwerk ingezet – zoals bijvoorbeeld de Duitsers, de Noren of de Denen – ofwel via de Internationale Federatie van het Rode Kruis. Zij zijn namelijk allemaal actief ter plaatse. De Turkse Rode Halve Maan en de Syrische Rode Halve Maan kunnen hoe dan ook alle ondersteuning gebruiken. Meteen al van bij aanvang van de ramp zijn zij de meest acute hulp aan het bieden, gaande van reddingsoperaties in de getroffen gebieden, over het verlenen van medische hulp tot het voorzien van huisvesting voor de slachtoffers die geen onderdak meer hebben.

“Ook de hulp van de Vlamingen is dus meer dan welkom, zodat onze collega’s van de verschillende nationale en internationale Rode Kruisverenigingen hun humanitaire steun kunnen blijven bieden. Het is intussen immers duidelijk dat de noden ter plaatse ook nog een lange tijd hoog zullen blijven.” Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking – Rode Kruis-Vlaanderen 

Wie een steentje wil bijdragen, kan dit doen via rodekruis.be/aardbeving of het Rode Kruis-Vlaanderen rekeningnummer BE93 0000 0065 6667 met vermelding “aardbeving”. Beelden CNN.

Deel dit artikel