Rode Kruis-Vlaanderen organiseert voor de allereerste keer een nood-bloedinzameling. Dat doet de organisatie omdat de bloedvoorraad al weken onder druk staat door de hoge vraag vanuit ziekenhuizen én minder locaties, zoals bedrijven, waar bloed ingezameld kan worden.

De noodinzameling wordt georganiseerd met de logistieke steun van Stad Antwerpen en vindt plaats nu vrijdag 12 juni van 15u tot 20u in het administratief gebouw van de stad 'den Bell'. Er worden 250 donoren verwacht.

Rode Kruis-Vlaanderen heeft als bloedinstelling de belangrijke taak om ten allen tijde veilig én voldoende bloed te voorzien voor patiënten. Met dat laatste heeft de organisatie het al enkele weken erg moeilijk, omdat de vraag naar bloedproducten vanuit ziekenhuizen hoger is dan ooit.

Dit komt door de heropstart van ziekenhuizen én het inhalen van eerder uitgestelde niet-dringende ingrepen. Daarnaast zijn er ook minder locaties waar bloed ingezameld kan worden.

Een belangrijk deel van de bloedproducten komt van inzamelingen in grote bedrijven maar door het vele telewerk worden daar voorlopig geen inzamelingen meer georganiseerd.

"Hierdoor lopen we heel veel bloedgiften mis en moeten we creatief zijn om toch meer donoren op onze inzamelingen te krijgen. De extra noodinzameling in den Bell is daar een voorbeeld van en moet de voorraad weer naar een hoger niveau tillen", zegt Ine Tassignon van Rode Kruis-Vlaanderen. De organisatie hoopt vrijdag 250 donoren te mogen verwelkomen.

Flirten met de ondergrens

Voor een comfortabele voorraad moeten er tussen de 6.000 en 10.000 bloedzakjes 'in stock' zijn. "We flirten nu al enkele weken met die ondergrens van 6.000 eenheden en zijn er zelfs al enkele keren onder gedoken.

Dat gebeurt vooral tijdens de weekends wanneer er geen nieuwe bloedproducten binnenkomen", zegt Ine Tassignon.

Wanneer er 6.000 of minder bloedzakjes in voorraad zijn, staat de bloedvoorraad zwaar onder druk en is het niet ondenkbaar dat ziekenhuizen de door hen gevraagde bloedproducten niet kunnen krijgen. Dan moeten ze rantsoeneren en kan het zijn dat sommige operaties niet kunnen uitgevoerd worden.

Buffer voor de zomer

"Juni is normaal gezien de maand waarin we alles op alles zetten om de voorraad naar omhoog te krijgen", zegt Ine Tassignon. De reden daarvoor is de grote vakantie die voor de deur staat, traditiegetrouw een zeer moeilijke periode om de bloedvoorraad op peil te houden.

"Onze donoren zijn in juli en augustus met andere dingen bezig en slaan al eens een bloedgift over. We weten dat, dus moeten we ervoor zorgen dat we met genoeg reserve de zomer ingaan om het risico op een bloedtekort tijdens de zomer zo klein mogelijk te houden".

Nu staat de voorraad al in juni onder druk: ziekenhuizen starten opnieuw op, uitgestelde niet-dringende ingrepen worden ingehaald én er zijn minder locaties (zoals grote bedrijven) waarop bloed ingezameld kan worden.

Het ziet er dus naar uit dat het de komende twee maanden zeer moeilijk wordt om voldoende bloed in voorraad te hebben. "Maar daar kan nu dus nog iets aan gedaan worden", klinkt het bij het Rode Kruis.

"Iedereen die deze oproep hoort, moedigen we aan om in de maand juni een afspraak te maken op een mobiele bloedinzameling of in één van onze 13 donorcentra via donorportaal.rodekruis.be of het gratis nummer 0800 777 00.

Zo zorgen we er samen voor dat alle patiënten in de ziekenhuizen nu én deze zomer de bloedproducten die voor hen van levensbelang zijn, toegediend krijgen".

14 juni: Wereld Bloeddonordag

Op zondag 14 juni is het Wereld Bloeddonordag en zet Rode Kruis-Vlaanderen al zijn donoren in de bloemetjes. Elke donor die op zaterdag 13 juni langskomt krijgt een exclusief herbruikbaar Rode Kruismondmasker.

193.716 donoren kwamen in 2019 allen samen 397.575 keer doneren en zorgden ervoor dat er 670.557 bloedproducten toegediend werden aan patiënten of verwerkt werden tot levensreddende medicijnen.  Foto Nnieuws.