Naar goede gewoonte sloegen Rode Kruis-Vlaanderen en studenten de handen in elkaar voor de organisatie van Bloedserieus, een bloedinzameling door én voor studenten.

De bloedserieuscampagne was te gast in zes studentensteden en kon rekenen op 5.071 bloedgevers. Een goede opkomst waardoor de organisatie zeer tevreden terugkijkt naar deze campagne en studenten wil bedanken voor hun inzet.

Twee keer per jaar organiseert Rode Kruis-Vlaanderen samen met studenten 'Bloedserieus', een bloedinzamelingsactie in verschillende studentensteden.

"De Bloedserieuscampagne is jaar na jaar een succes en vormt een heel belangrijk aandeel van het totaal aantal bloeddonaties die de bloedvoorraad een enorme boost kunnen geven," vertelt Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

"Door de strengde coronamaatregelen en afstandsonderwijs was het toch afwachten of we ook deze keer voldoende studenten zouden vinden om alle afnamebedjes te vullen en voldoende bloed in te zamelen."

Studenten kwamen uit hun kot
De oproep van het Rode Kruis kreeg gehoor want 93% van de vrije plaatsen werden ingevuld. Vooral in Antwerpen, Gent en Leuven reageerden studenten bijzonder enthousiast en waren alle reservaties in een mum van tijd volzet.

"We kunnen zeker spreken van een geslaagde Bloedserieuscampagne en hopen veel studenten te hebben warm gemaakt om te blijven doneren, ook na hun studententijd," aldus Testelmans.

"Jaarlijks valt zo'n 10% van de donoren af wegens verhuis, tijdsgebrek, ziekte... Met Bloedserieus hopen we letterlijk op vers bloed van studenten die nog een lange carrière als donor voor de boeg hebben."

Dankzij de goede opkomsten tijdens Bloedserieus blijft de bloedvoorraad stabiel en hoeven ziekenhuizen zich geen zorgen te maken over de beschikbaarheid van bloedproducten.

Natuurlijk blijft een continue opkomst van donoren noodzakelijk om dit ook in de toekomst zo te houden. Vooral donoren met bloedgroep O-negatief zijn belangrijk aangezien hun rode bloedcellen aan iedereen kunnen toegediend worden.

Bloedinzamelingen in alle veiligheid

De organisatie stelt alles in het werk om bloedinzamelingen op een veilige manier te organiseren. Zo staan afnamebedden verder uit elkaar, wordt alles regelmatig ontsmet en is het maken van een afspraak verplicht. Dit kan via www.rodekruis.be of 0800 777 00.