Op 31 mei, werelddag-zonder-tabak, gaat in heel Vlaanderen de actie ’Rokers verdienen een beloning … als ze 24u niet roken’ door.

Els De Schepper en Nourredinne (alias Mo van de VRT-soap Thuis) zijn het gezicht van de campagne.

De actie richt zich op alle volwassen rokers. Ze duurt slechts 24 uur en is niet bedoeld als rookstop. Rokers het gevoel geven dat ze een dag zonder de sigaret kunnen.

Dat wil de actiedag bereiken. Het moet vooral een positieve en solidaire rookstopervaring zijn. Wil je toch langer of voorgoed stoppen met roken, dan krijg je advies op maat en aanmoedigende berichten via sms of e-mail.

Heel de Kempen komt die dag in actie. Gemeentebesturen, verenigingen, ziekenfondsen en andere organisaties uit de regio mobiliseren hun achterban om die dag de sigaret aan de kant te laten.Of om rokers door dik en dun te steunen.  Een volledig overzicht van de lokale acties die in de pijplijn zitten, vind je per Logo (of per provincie) terug op www.verdieneenbeloning.be. Persbelangstelling voor het initiatief is er zowel op Vlaams niveau als op lokaal en regionaal niveau.
 
Wat moeten rokers doendie willen deelnemen?
Als de bliksem, meteen inschrijven
 
Op die site vind je nog meer achtergrondmateriaal over de actie:
  • Word 24-uurs reporter: deel je ervaring in een weblog. Contacteer een roker en noteer zijn/haar pakkende getuigenis voor de krant, weekblad, tijdschrift, radio of TV (zie lijst bijlage 1).
  • Samen niet roken: stuur een e-card
  • Beloon je zelf: als je op 1 juni een vragenlijst invult, krijg je een gratis weekendkrant of kun je een prachtige fiets winnen.
  • 20 redenen om niet te roken: weg met die smoesjes …