De Rolling Stones hebben gisteren hun langverwachte debuut gemaakt op het Britse Glastonbury-festival. Met de kraker Jumpin' Jack Flash opende de band een optreden waarin plaats was voor een handvol klassiekers en een aantal minder oude songs.

"We hebben lang moeten wachten tot de Stones hier kwamen spelen. Om ze hier nu te hebben, is gewoon fantastisch", zei organisator Michael Eavis, die naar eigen zeggen al jaren probeerde de legendarische rockband naar Glastonbury te halen. De Stones wimpelden verzoeken van de organisatie van Glastonbury jarenlang af, al liet gistarist Keith Richards gisteren weten dat het niet ging om een principiële weigering: "Het was er domweg nooit van gekomen." Ook zei hij dat de Stones "voorbestemd waren" om op het festival te spelen.

Koket
Zanger Mick Jagger, die komende maand 70 wordt, paradeerde als vanouds koket over het podium terwijl nummers voorbijkwamen als 'Paint It Black', 'Gimme Shelter', 'Wild Horses' en 'It's Only Rock 'n' Roll (But I Like It)'. Vooraf had hij in een radio-interview met de BBC gezegd dat hij "geen idee had of de band ooit officieel zou ophouden te bestaan". Hij zei dat hij waarschijnlijk net zo lang zou doorgaan als er vraag naar was.

Twaalf uur wachten
Sommige fans stonden de Stones al meer dan twaalf uur lang op te wachten voor het podium. De organisatoren hadden ook het aantal plaatsen verhoogd, ervan overtuigd dat de belangstelling groot zou zijn. Volgens de Britse media zou prins Harry gisteren trouwens één van de 135.000 festivalgangers geweest zijn.

Afsluiter
De Stones gaven de afgelopen tijd een aantal optredens in Noord-Amerika onder de noemer 50 and Counting. Volgende maand staat de groep voor twee concerten in Hyde Park in Londen. Gisteren fungeerde de band als afsluiter van Glastonbury. Een dag eerder viel die eer te beurt aan de Arctic Monkeys. Mumford & Sons staan vandaag als slotact op het programma. (bbc, DT/ pics Mark Conley).