De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de gebroeders Ronny, Luc en Paul Van den Broeck vrijgesproken van grootschalige sigarettensmokkel. De 3 broers, bekend van de juweliersketens Rolupo en Cardi in Herentals zijn wel schuldig bevonden aan witwaspraktijken.

De 3 broers werden 12 jaar geleden door sigarettenzwendelaar Hans Alen aangeduid als de grote breinen achter de smokkel van tientallen miljoenen namaaksigaretten. De broers zouden hulp en bescherming hebben gekregen van commissaris Roger J. van de FGP Mechelen en een douanebeambte.

De correctionele rechtbank van Antwerpen maakte brandhout van het dossier tegen de broers en de commissaris. Volgens de rechtbank is het niet bewezen dat de broers, bekend van de juweliersketens Rolupo en Cardi in Herentals, betrokken waren bij sigarettensmokkel en omkoping.

Volgens de rechtbank was het dossier tegen de broers gesteund op leugenachtige verklaringen van topgangster Hans Alen, die wraak wou nemen op Ronny Van den Broeck omdat hij informatie over de criminele activiteiten van Alen zou hebben doorgegeven aan zijn informantenrunner Roger J.

Tijdens het onderzoek ontdekten de speurders wel een aantal Zwitserse bankrekeningen, waar ruim 2,4 miljoen euro op stond geparkeerd. Omdat de drie broers geen verklaring kunnen geven op welke manier ze aan dat verborgen vermogen zijn gekomen, veroordeelde de rechtbank hen wel voor witwaspraktijken.

De rechtbank sprak ook de verbeurdverklaring van ruim 800.000 euro per broer uit.

Ook commissaris Roger J. komt niet helemaal ongeschonden uit het proces. Volgens de rechtbank heeft J. wel zijn beroepsgeheim geschonden door politionele informatie uit politiedatabanken door te spelen aan een aantal van zijn informanten en contacten.

Hans Alen, de man die de gebroeders Van den Broeck en de politiecommissaris meesleurde in zijn val, krijgt van de rechtbank wel de volle laag. Hij werd als leider van de smokkelbende veroordeeld tot 6 jaar cel en een boete van 90.000 euro. (belga)