De bekendste wielerklassieker in Vlaanderen start de volgende 5 jaar in Antwerpen. De stad betaalt er 5 jaar lang 400.000 euro voor. Brugge, dat per jaar 200.000 euro ophoestte, verliest de startplaats. Met Antwerpen als nieuwe startplaats kan ook de Muur van Geraardsbergen opnieuw in het parcours opgenomen worden. De aankomstplaats blijft Oudenaarde.

Vorig jaar kon je in Antwerpen, toen nog als startplaats van een rit in de Ronde van Frankrijk, al uren voor de start, over de koppen lopen.

De Ronde van Vlaanderen door het Neteland en de Kempen, 't Is eens iets anders.

"Met Antwerpen als nieuw toevluchtsoord voor de mooiste koers van Vlaanderen, kwam ook Geraardsbergen opnieuw in beeld voor een passage van de Ronde. De aanloopstrook leende er zich perfect toe om de Muur van Geraardsbergen toe te voegen aan het parcours", aldus Van Herreweghe.

Als achtste helling in het vernieuwde parcours moet de Muur van Geraardsbergen een eerste scherprechter worden in de titanenstrijd van de renners. Het wordt een strategische plaats die de renners ongetwijfeld met stip zullen aanduiden in hun strijdplan. En dat op minder dan 100km van de aankomst. De laatste 75km blijven ongewijzigd tegenover vorig jaar.

De finale zal dus opnieuw bestaan uit Oude Kwaremont (2e maal), Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg en een laatste keer het duo Oude Kwaremont en Paterberg.