De kruisfinales in het zaalkorfbal zijn zaterdagavond op een anticlimax geëindigd in een bomvol Bloso sportcentrum van Herentals. Een rookbom veroorzaakte irritaties bij een 10-tal supporters. Het Medisch Interventieplan werd afgekondigd.





Rond 22.15u tijdens de 2e kruisfinale tussen Scaldis en Voorwaarts van het Belgisch Kampioenschap Korfbal,  gooide een supporter van Scaldis, na 5' wedstrijd, een rookbom op het speelveld, waardoor de zaal snel oranje kleurde en de wedstrijd afgelast moest worden.

1.200 supporters moesten in allerijl de sportzaal verlaten.  Er was geen paniek.  Enkele toeschouwers werden door de rook bevangen.

De brandweer van Herentals en politie Neteland kwamen massaal ter plaatse. 

Sporthal ontruimd, 2 MUG-teams, ambulances  Rode Kruis
Jan Peelaerts, officier-dienstchef kapitein brandweer Herentals : 'Nadat het publiek de zaal verlaten had, hebben we meteen de hal verlucht.  5 personen werden lichtgewond naar het AZ in Herentals gebracht.  Er kwamen 2 MUG-teams ter plaatse :  Herentals en Lier.   Ook het Rode Kruis werd opgevorderd.  Eigenlijk was dit een klein voorval, met heel grote gevolgen.'

Rond 23.30u werd het Medisch Interventieplan afgesloten.  De gooier van de rookbom gaat denkelijk een gepeperde rekening krijgen.  Hij werd geïdentificeerd door beelden.

Sportieve gevolgen
Scaldis verliest de wedstrijd nu met 0-7 (0-5 forfait, plus de twee korven die Voorwaarts al maakte).

Eerder op de dag had Boeckenberg in zijn kruisfinale met 26-17 de maat genomen van Meeuwen. Bij de rust was de wedstrijd met een 19-7 stand al gespeeld.   Boeckenberg en Voorwaarts spelen de finale op zaterdag 24 maart in de Lotto Arena van Antwerpen.

Redactie en beelden Guy Verellen / Nnieuws