Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Route Europa' stoomt jongeren klaar voor eerste Europese verkiezingen

Op 9 juni 2024 trekken heel wat jongeren vanaf 16 jaar voor het eerst naar de stembus voor de Europese verkiezingen.

Om hen voor te bereiden, lanceert Europa Direct Provincie Antwerpen ‘Route Europa’, een spel om jongeren uit de derde graad van het secundair onderwijs spelenderwijs te laten kennismaken met de belangrijkste Europese beleidsthema’s, de Europese instellingen en de Europese verkiezingen.

Alle middelbare scholen uit de provincie Antwerpen kunnen dit spel gratis bestellen tot en met 15 januari.  

Vandaag kregen de leerlingen van de derde graad Humane wetenschappen van het Sancta Maria Instituut Kasterlee (SMIK) de primeur om het spel als eerste school in de provincie Antwerpen uit te testen.

Doorheen het spel bouwen de leerlingen – letterlijk – een weg naar de Europese instellingen. Hierbij komen ze langs thema’s als migratie, klimaat en de EU in de wereld. Aan de hand van verschillende spelvormen zoals kwartet, een variatie op Jungle Speed, krantenartikelen en een kruiswoordraadsel wordt het een interactief spel, op maat van jongeren. Daarnaast komen ook thema’s als EU burgerschap, EU waarden en EU in provincie Antwerpen aan bod tijdens het spel.

"Route Europa zet jongeren op weg naar Europa. Met een gratis speldoos voor alle secundaire scholen uit onze provincie willen we jongeren spelenderwijs laten kennismaken met de Europese Unie, maar ze ook politiek bewustzijn en burgerschapscompetenties bijbrengen. De provincie Antwerpen vindt het enorm belangrijk dat de jongeren die in juni voor het eerst naar de stembus trekken dit zo voorbereid mogelijk doen. Het spel maakt deel uit van een breder aanbod naar scholen rond Europa," licht Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese samenwerking, toe. 

Tot en met 15 januari 2024 kunnen alle secundaire scholen uit provincie Antwerpen het spel gratis bestellen via www.bit.ly/BestelRouteEuropa. De scholen ontvangen de speldozen ten laatste in februari 2024, zodat zij hier nog uitgebreid mee aan de slag kunnen voor de verkiezingen van juni 2024. In het voorjaar organiseert Europa Direct ook navormingen om leerkrachten wegwijs te maken in het spel.

Europa Direct Provincie Antwerpen ontwikkelde dit spel niet alleen. Het kwam tot stand in samenwerking met het Belgische Europa Direct netwerk, Europahuis Ryckevelde, het Verbindingsbureau van het Europees Parlement in België en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België.

Naast de lancering van dit spel, staan er deze maand in Kasterlee nog heel wat andere Europese activiteiten op het programma. Provincie Antwerpen organiseert van 3 november tot 15 december samen met de gemeenten Kasterlee en Lille namelijk Pop up Europa Kasterlee-Lille met allerlei gratis activiteiten voor jong en oud. Meer info ontdek je op www.popupeuropa.be/kasterlee-en-lille.

PRAKTISCHE INFO

Over Europa Direct
Europa Direct Provincie Antwerpen is een informatiecentrum over de EU, opgericht door de provincie Antwerpen in samenwerking met de Europese Commissie en FOD Buitenlandse Zaken. Een belangrijke pijler van deze dienst is het aanbod voor scholen met workshops, vormingen en lesmaterialen. In de EU zijn er 400 Europa Direct informatiecentra. Ze beantwoorden vragen en organiseren acties om het Europese bewustzijn aan te wakkeren en burgers te betrekken bij de toekomst van de EU.

Deel dit artikel