Een reportageploeg van RTBF heeft samen met Greenpeace sporen van radio-activiteit gevonden in de bodem langs een wandelpad in Olen. Lees ook de reactie van Umicore Olen.
Het gaat om een plek buiten de omheining van een bekend radium-stort. Het agentschap voor nucleaire controle Fanc zegt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.
Het reportagemagazine "Investigation" van de Franstalige omroep RTBF focuste gisteren op het probleem van nucleair afval in ons land. Samen met een specialist van Greenpeace namen ze bodemstalen in de gemeente Olen, in de provincie Antwerpen.
Historische verontreiniging
In Olen heeft het bedrijf Umicore, het vroegere Union Minière, decennialang radium geproduceerd, een stof die ondermeer in de industrie en de nucleaire geneeskunde wordt gebruikt.
Die fabriek van Umicore is intussen gesloten maar op verschillende plaatsen in Olen liggen nog vervuilde resten. Er is dus sprake van historische verontreiniging.
Een van die vervuilde plaatsen is het zogenaamde D1- stort. Eigenlijk is dat een bos, langs een wandelpad. Het stort is omheind zodat het publiek er niet in kan, maar de ploeg van RTBF heeft vervuilde bodemstalen gevonden buiten de omheining, waar het publiek wel kan komen.
In de documentaire zie je Jan Vande Putte, de nucleair specialist van Greenpeace, metingen uitvoeren ter plaatse met een geigerteller. Zijn conclusie: "Als je deze waarden zou vaststellen in Fukushima of Chernobyl, zou dat een rode zone zijn."
RTBF heeft de bodemstalen laten analyseren door een erkend laboratorium in Frankrijk en de resultaten dan voorgelegd aan Frank Hardeman, de topman van het nucleaire controle-agentschap Fanc. In de documentaire is te zien dat Hardeman duidelijk opkijkt van de gemeten waarden.
Het Fanc heeft ook zelf inspecteurs ter plekke gestuurd maar die hebben lagere waarden vastgesteld. In een reactie op zijn site spreekt het Fanc nu van "foutieve en onvolledige berichtgeving" vanwege RTBF. Het agentschap zegt de site te monitoren.
Fanc: Geen gevaar voor voorbijgangers
"De verontreining op de voor het publiek toegankelijke grond is veel lager dan op het stort zelf en leidt niet tot een significante blootstelling in geval van toevallige aanwezigheid voor voorbijgangers", zeg Ines Venneman van het Fanc aan VRT Nieuws.
Het Fanc geeft wel toe dat de site op termijn moet worden gesaneerd. "Daar werken we ook aan, samen met Umicore en de gemeente Olen en alle andere betrokkenen."
Jan Vande Putte van Greenpeace zegt aan VRT Nieuws dat er geen reden is tot paniek maar dat het probleem wel onmiddellijk moet worden aangepakt. "Het gaat om een beperkt probleem, van enkele vierkante meter, een hot spot zoals we dat noemen.
Dat moet onmiddellijk afgeschermd worden en dan afgegraven, dat is niet duur. Deze situatie kan gevaarlijk zijn als daar kinderen spelen bijvoorbeeld, die met hun handjes die verontreinigde grond kunnen aanraken of zelfs in de mond steken."
Burgemeester geschrokken
De burgemeester van Olen, Seppe Bouquillon (CD&V), zegt aan Radio 2 Antwerpen dat "we weten dat op die plek radioactief afval ligt. Volgens het Fanc is er geen reden tot paniek. Ik kan als burgemeester niet anders dan vertrouwen in de gegevens van de officiële nucleaire instantie."
"Ook ik schrok toen ik de beelden zag in de RTBF-reportage over die ene plek waar Greenpeace hoge radioactieve waarden vaststelde. Het FANC liet daarop weten dat een hercontrole op die plek geruststellend was.
" Bouquillon benadrukt dat het Olense gemeentebestuur de komende weken nog samenzit met Umicore. "We denken ook na met het FANC over het toekomstperspectief van de afvalsite", besluit hij op Radio 2.
Groen: "Fanc schiet tekort"
De partij Groen wijst erop dat zij, samen met Ecolo, het probleem van de Umicore-site in Olen al herhaaldelijk heeft aangekaart in het parlement. Kamerlid Kim Buyst vraagt dat er een hoorzitting komt met Umicore en het Fanc, in de bevoegde commissie in de Kamer. Volgens Buyst schiet het Fanc tekort in zijn rol van nucleiare waakhond.
Buyst zegt ook dat Umicore geld opzij moet zetten om de reële kosten van het afvalbeheer te dekken. De 30 miljoen euro die Umicore tot nu toe heeft voorzien, is totaal onvoldoende, aldus nog Groen. (VRT NWS)
De goedkeuring vanuit de Europese Unie voor de toeristische reclameslogan "TurkAegean" zorgt voor verontwaardiging bij de Grieken.
Turkije mag tot 2031 de term gebruiken als merknaam voor de Turkse kust van de Egeïsche Zee.
Maar de Grieken vinden dat het woord "Egeïsch" enkel aan de Griekse cultuur en hun land toebehoort. (VRTNWS)
Voor de derde dag op rij is het nét niet geworden voor Wout van Aert (Jumbo-Visma) in de Ronde van Frankrijk.
De gele trui werd in de tweede massasprint op de finishlijn geklopt door Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco). Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) werd derde.
Van Aert verstevigt wel zijn gele en groene trui. (VRTNWS)
Vanaf morgen starten ze in de chocoladefabriek van Barry Callebaut in Wieze (Oost-Vlaanderen) met het opruimen van alle chocolade die er nog ligt, nadat er salmonella werd vastgesteld in een productielot.
"Het gaat om honderden tonnen", zegt woordvoerder Korneel Warlop. Er wordt ook nog onderzoek gedaan naar de oorsprong van de besmetting.
"Zolang die analyse niet volledig gebeurd is, kunnen wij niet opstarten", klinkt het. (VRTNWS)
De 2e festivaldag van Na Fir Bolg presenteerde opnieuw een pak hoogtepunten met een uitbundig applaus vanuit een vaak uitzinnige weide.
'Clement Peerens Explosition was boenk er oep', lachen Hendrik & Pauline uit Heist-op-den-Berg. 'Spijtig dat ze ermee stoppen. Godgeklaagd. De energie dat die mannen er nog uitpersen, grenst aan het ongelooflijke. Chapeau!'
In Merksplas is vanavond een optocht gehouden voor de jongen van 19 die vorige week is gedood door de ex-partner van zijn moeder.
De man was het huis van zijn ex-vriendin binnengedrongen en gijzelde de 4 aanwezige bewoners. De 19-jarige zoon overleefde de aanval niet.
Zo'n 1.000 mensen namen deel aan de witte mars vanavond tegen het zinloze geweld. (VRTNWS)
Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl) heeft de eerste massasprint in de Ronde van Frankrijk gewonnen.
Hij vloerde Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo) in een koninklijke sprint.
Van Aert neemt dankzij zijn tweede plaats wel de gele trui over Yves Lampaert, die zonder erg viel in de finale. Hij blijft ook in het groen.
Vooruit klaagt met haar allereerste 'Woonactie' in verschillende Vlaamse gemeenten de problemen op de woningmarkt aan.
"Voor een gemiddelde woning moet je tegenwoordig al meer dan 60.000 euro aan eigen inbreng ophoesten. Zonder hulp van thuis, is dat een zeer moeilijke zaak. Wij vragen dan ook om de registratierechten op de enige, eigen woning te schrappen en de notariskosten te verlagen", klinkt het.
Om de woningprijzen te drukken, wil Vooruit voorrang geven aan startende kopers.
De braderij in Herentals krijgt zeker en vast een zonnige top sluitingsdag vandaag.
Kom zeker ook meespelen op de opvallend mooie stand van de Herentalse Zwerfpoezen op de hoek van de Bovenrij-De Paepestraat.
Protagoniste De Buurvrouw Anita : 'We presenteren keileuke cowboy-spelletjes voor de kids. Yiieee-how! Je kan ook een poezenknuffel ontdekken voor de familie en jezelf. Een origineel en blijvend cadeau voor alle poezenliefhebbers. Allemaal home made met kwaliteitskatoen. Tot straks!'
Na Fir Bolg kreeg vrijdag een deugddoend heerlijk zonnetje, volop sfeer van oudsher en wat een topaffiche! Angelo Kelly van Kelly & Family opende met : 'We love you Vorselaar Belgium!'. De gouden NFB-festivaltijden are back @Vorselaar Sassenhout.
Hij droomde van Parijs-Roubaix, maar geel in de Tour overtreft misschien zelfs zijn stoutste verwachtingen.
Yves Lampaert heeft iedereen verrast door de openingstijdrit te winnen. Een sprookje in Denemarken. De Belg dook ruim vier seconden onder de tijd van Wout van Aert, die tweede werd en zich net als de andere topfavorieten wat verkeek op de weersomstandigheden.
Tadej Pogacar was de beste klassementsman. (VRTNWS)