Crisis alom bij RTV. Het afbouwen van de auteursvergoedingen aan de regionale tv-omroepen kan voor veel regionale omroepen op termijn de doodsteek betekenen.

Voka Kempen vindt het bijzonder jammer dat de lokale Kempense zender RTV vandaag omwille van het uitblijven van een politieke beslissing in het dossier van de auteursvergoedingen, 5 medewerkers moet ontslaan.

‘Wij zouden dit een verarming van ons televisielandschap vinden’, zegt Jan Hendrickx, algemeen directeur van Voka Kempen. ‘RTV gaf de voorbije jaren op een 'objectieve wijze' de Kempense bedrijven én de lokale mandatarissen een gezicht. Zonder de regionale zender zou de televisieaandacht voor deze mensen en organisaties bijna nul zijn.’
 
Voka Kempen stond begin jaren negentig mee aan de wieg van RTV omdat de werkgeversorganisatie geloofde in de meerwaarde die een regionale zender voor de streek kan betekenen.

‘RTV heeft zijn opdracht, het brengen van streeknieuws, steeds snel en kwalitatief ingevuld’, vertelt Hendrickx. ‘Ook is de zender nooit blind geweest voor de veranderende economische situatie. Zo is de zender er bijvoorbeeld door zeer hard en innovatief te werken in geslaagd om in deze moeilijke tijden de inkomsten uit reclame en sponsoring op het niveau van voor de crisis te houden. Daarom is het nu des te erger dat de directie van RTV drastisch moet herstructureren omwille van externe factoren.

Door het inkrimpen van de auteursvergoedingen verliest de zender  1/8 van het jaarbudget.

Dit kan RTV onmogelijk opvangen zonder pijnlijk in eigen vlees te snijden met onder andere de 5 ontslagen als gevolg.’
 
Laat u horen...
Voka Kempen hoopt dan ook dat iedereen in de regio zijn verantwoordelijkheid zal nemen. ‘Voor de komst van RTV kwamen onze lokale politici, lokale organisaties, lokale middenstanders en bedrijfsleiders amper op televisie’, zegt Hendrickx. ‘Onze regionale zender geeft deze mensen een gezicht en vooral een stem op het krachtige medium televisie. En de kijker apprecieert dit, meer dan 120.000 mensen uit onze regio kijken dagelijks naar RTV. 

Over heel Vlaanderen kijken er dagelijks meer mensen naar het regionale nieuws dan naar het nieuws op VTM.  We doen dan ook een oproep naar iedereen die regelmatig de boodschap van zijn organisatie beter kan verspreiden door de aandacht van RTV, om zijn stem op de juiste plaats te laten klinken. Hopelijk kunnen we op die manier de toekomst van het medium regionale televisie verzekeren...’

(Voka)