Meteen na het CNN-breaking news dat Joe Biden de US-presidentsverkiezingen heeft gewonnen, barstte ook in Oceanside County (CA) een feestje los.  Onze correspondent ter plaatse, Herentalsenaar Rudy Mees, woont er al 40 jaar, niet ver van de idyllische Pacific.

'Een zucht van opluchting en hoop voor de toekomst, klinkt het hier in de straten', zegt een geëmotioneerde Rudy tijdens onze vid-zoom-meeting.

'Met recordgetallen van dagelijkse Covid-besmettingen, climate change die een record hectaren in California zag branden, en een nieuw record van hurricanes, zag het er uit dat deze democratie écht in gevaar was.

Trump en z'n vriendjes-regering leek meer op een officiële kopie van de Gambino crime family, dan van een president. Z'n playbook kon je vergelijken met pre-WOII Duitsland en de propaganda machine van Goebbels. Trump wou regeren als een autocraat, een valse demagoog zoals Poetin en Erdogan.'

'Trump is een gevaarlijk individu'

'Trump was erin geslaagd in-roads te maken in de legislatieve en juridische macht.   Zelfs zover om de postal service te misbruiken in functie van de verkiezingen.

Trump is een gevaarlijk individu die toch zo'n 45 % van de bevolking achter zich heeft.  Hij was erin geslaagd de evangelische groep achter zich te krijgen, alhoewel hij een 1e klas ketter is.

Een racist en xenophobe.  Hij heeft hij de laatste 4 jaren er zich op toegelegd om meer verdeling te creëren tussen rassen en religie. Moest hij terug verkozen geweest zijn, zou dit gevolgen hebben gehad voor de hele wereld.

Dus vandaag 7 november is een dag voor de geschiedenis.

Ook omdat de allereerste vrouw (met African/Asian afkomst) als Vice-president-elect is verkozen : Kamala Harris uit CA, vlakbij en een toffe madam mét inhoud.

Ik verwacht de komende maanden nog trammelant, omdat Trump nooit verlies zal toegeven en hij nog aan het beleid zal zijn als een 'lame duck' (nvdr. saaie eend).

'All things must pass'

Ik ben er zeker van dat hij nog meer schade aan ons systeem zal proberen te creëren. Maar zoals George Harrison zo welsprekend zong... 'All things must pass', besluit een superblije en fiere Rudy Mees vanuit een feestende California.

Nnieuws© / Guy Verellen/ foto Rudy Mees / foto Photo News © John Angelillo/Upi.